agrinio-ag-blasis-kremasta

Αγρίνιο – Άγιος Βλάσιος – Λίμνη Κρεμαστών

Η λίμνη των Κρεμαστών αποτελεί το φυσικό σύνορο του Δήμου Αγρινίου με το Νομό Ευρυτανίας και απέχει περίπου 60χλμ. από την πόλη του Αγρινίου. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται η λίμνη ονομάζεται Παρακαμπύλια. Πήρε το όνομά της (παρά+καμπύλος) από τον παραπόταμο του Αχελώου, Ταυρωπό ή αλλιώς Μέγδοβα, ο οποίος ονομαζόταν Καμπύλος στην αρχαιότητα λόγω του ελικοειδούς ρου που σχημάτισε αμέτρητες καμπύλες.

Η απαράμιλλη ομορφιά της λίμνης των Κρεμαστών με τα γαλαζοπράσινα νερά, τα φιόρδ που δημιουργούνται αλλά και τα πολυάριθμα μικρά νησάκια θα μαγέψουν πραγματικά τον επισκέπτη. Είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδος και δημιουργήθηκε μετά από την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών το 1965 από την συσσώρευση υδάτινων όγκων των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη (δείτε επίσης την ενότητα “Λίμνη Κρεμαστών”).

gefira_episkopisH γέφυρα της Επισκοπής

Είναι διαδρομή είναι μαγευτική για κάθε επισκέπτη καθώς μπροστά του αποκαλύπτεται η άγρια ομορφιά του τόπου. Η επιβλητική φύση, τα διάκενα της ομίχλης και το ύψος των δέντρων, οι απότομες πλαγιές και κορφές, τα ορμητικά νερά, αποκαλύπτουν ένα ελληνικό τοπίο που χαρακτηρίζεται από απαράμιλλη φυσική ομορφιά.

agios_vlasis

Από το Αγρίνιο παίρνουμε την Ε.Ο. Αγρινίου-Καρπενησίου και συναντούμε την   σχετικά νωρίς την Ποταμούλα, ένα χωριό με πλούσια φυσική ομορφιά και χτισμένο ανάμεσα σε πρόποδες ήμερων λοφοσειρών. Την Ποταμούλα διασχίζουν δύο ποτάμια τα οποία συναντιούνται στο μέσο του χωριού, το ένα που έρχεται από το χωριό Αμπέλια (Αύλακες) και το δεύτερο από το χωριό Κυπάρισσος, και τα νερά τους χύνονται στο ποταμό Ζέρβα.

Αφού λοιπόν περάσουμε το χωριό, ανηφορίζουμε προς τονΆγιο Βλάσιο όπου η φυσική ομορφιά του τοπίου θα μας ανταμείψει. Αρχικά μπορούμε να σταθούμε στη διασταύρωση για Αμπέλια όπου μπορούμε να αγναντέψουμε τις βουνοκορφές. Όσο ανηφορίζουμε το τοπίο γίνεται αλπικό και ο επισκέπτης βρίσκεται μέσα σε ένα πανέμορφο ελατόδασος. Η διαδρομή είναι εξαιρετική και κάθε στροφή αναδεικνύει και μία διαφορετική πανέμορφη εικόνα.
Στην είσοδο του χωριού Άγιος Βλάσιος- ένα χωριό με μεγάλη ιστορική σημασία για τους Έλληνες λόγω ηρωικής μάχης που διαδραματίστηκε το 1823-, μπορούμε να δούμε τη δειλή εμφάνιση της λίμνης. Η ίδια εκπληκτική θέα μας δίνεται πλουσιοπάροχα και στην έξοδο του χωριού.

thea_apo_agios_vlasisΘέα από το χωριό Άγιος Βλάσιος

Αφού αφήσουμε τον Άγιο Βλάσιο, συνεχίζουμε για την Χούνη, ένα ορεινό χωριό με βρύσες και τρεχούμενα νερά όπου η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής δεσπόζει σε όλη την περιοχή. Εδώ θα ξεδιψάσετε στις 13 βρύσες του Μουσολίνι στην σκιά ενός αγέρωχου πλάτανου (δείτε επίσης την ενότητα “Λίμνη Κρεμαστών”).

Μετά από λίγα χιλιόμετρα θα συναντήσουμε την πινακίδα για το Φράγμα Κρεμαστών και μπορούμε να παρεκκλίνουμε λίγο από την πορεία μας και να οδηγηθούμε σε ένα από τα μεγαλύτερα γαιοφράγματα της Ευρώπης. Το φράγμα είναι επισκέψιμο και θα αποτελέσει την πρώτη επαφή μας με την λίμνη Κρεμαστών.

Στη συνέχεια, επιστρέφουμε στην αρχική πορεία μας και φτάνουμε στην εντυπωσιακή γέφυρα της Επισκοπής που δημιουργήθηκε μαζί με την λίμνη για να ενώσει τους δύο νομούς.

Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μία στάση εδώ για να δοκιμάσει φρέσκο ψάρι από τη λίμνη αλλά και άλλες ντόπιες λιχουδιές. Ο τόπος παράγει ελαιόλαδο, ελιές καλαμών, μέλι θυμαρίσιο, αρωματικά φυτά  όπως ρίγανη, χαμομήλι και τσάι. Επίσης οι ταξιδιώτες μπορούν να δοκιμάσουν παραδοσιακά γλυκά, φτιαγμένα από αγνά υλικά, όπως είναι το καρυδάκι, το βύσσινο και η μαρμελάδα. Τέλος, ο τόπος ακόμα φημίζεται για τα αγνά κρέατα από ζώα ελευθέρας βοσκής.

Από τον δρόμο δίπλα ακριβώς από τη γέφυρα της Επισκοπής, μπορούμε να οδηγηθούμε μέχρι το χωριό Αγαλιανός μέσα σε μία καταπράσινη περιοχή. Ανηφορίζοντας τον δρόμο ξεπροβάλλει ο Ψηλόβραχος, ένα φυσικό ταμπούρι με την επιβλητική του παρουσία. Στον Αγαλιανό μπορείτε να βρείτε και τρόπο για να κάνετε και μία βόλτα στην λίμνη με βάρκα. Στο δρόμο σας θα βρείτε τον ναό του Αγίου Λόγγινου, στον Αγαλιανό, με τη μαγευτική θέα προς την λίμνη.

Συνεχίζοντας τον δρόμο κατευθυνόμαστε στον Ψηλόβραχο, περνώντας από τη βάση του ομώνυμου βράχου όπου το τοπίο είναι εκπληκτικό: από τη μία όγκοι πέτρας και δύσβατου ορεινού τοπίου με μικρούς καταρράκτες να ξεπροβάλλουν από τον βουνό και από την άλλη τα γαλαζοπράσινα νερά της λίμνης Κρεμαστών. Η συνέχεια του δρόμου θα μας οδηγήσει στην Ε.Ο. Αγρινίου-Καρπενησίου κοντά στη διασταύρωση για το φράγμα Κρεμαστών.

(δείτε επίσης την ενότητα “Λίμνη Κρεμαστών”)