Αγρίνιο – Παραβόλα – Νερομάνα – Καλλιθέα – Λαμπίρι

Το Παναιτωλικό Όρος είναι το τελευταίο βουνό της Ρούμελης πριν τον κάμπο του Αγρίνιου και ορθώνεται ακριβώς πάνω από την Τριχωνίδα. Tο Παναιτωλικό είναι το μεγαλύτερο βουνό του νομού της  Αιτωλοακαρνανίας. Οι κορυφές του ξεκινούν από τη λίμνη Κρεμαστών και φτάνουν μέχρι την Τριχωνίδα. Ένα μεγάλο μέρος του όρους Παναιτωλικού είναι ενταγμένο στη ζώνη προστασίας Natura 2000.

Έχει ψηλότερες κορυφές τον Κατελάνο στα 1.924 μ., Κρημνίτσα στα 1.816 μ. και Πέρασμα στα 1.810μ.

Το όρος Παναιτωλικού είναι μια ορεινή περιοχή πλαισιωμένη από ένα σύμπλεγμα χωριών και οικισμών. Το Παναιτωλικό το προσεγγίζει κανείς τουλάχιστον από τρεις διαφορετικές διαδρομές. Η προτεινόμενη διαδρομή το προσεγγίζει  από το βόρειο μέρος της λίμνης Τριχωνίδας, ανηφορίζοντας από την Παραβόλα προς τα χωριά  Νερομάνα, Καλλιθέα, Κυρά Βγένα, και Λαμπίρι.  Επίσης από την Παραβόλα προσεγγίζουμε και το καταφύγιο στο Παναιτωλικό στη θέση Διασελάκι στα 1.170 μ  αφού περάσουμε ενδιάμεσα από το χωριό Περιστέρι. Γίνεται αναφορά στο καταφύγιο στις επόμενες παραγράφους.

Οι αναφερόμενοι οικισμοί της Δ.Ε. Παραβόλας, παρουσιάζουν σημαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία ενώ όλη η διαδρομή αυτή έχει εξαιρετική θέα προς τον καταπράσινο κάμπο και τη λίμνη Τριχωνίδα και ειδικότερα το κομμάτι από Νερομάνα για Καλλιθέα!

Σημείο ενδιαφέροντος οι καταρράκτες και οι πέτρινες βρύσες του χωριού Νερομάνα.  Στα χωριά Περιστέρι, Καλλιθέα, Νερομάνα, Κυρά Βγένα, Παλυκαρυά και Λαμπίρι υπάρχουν δυνατότητες εστίασης. Επίσης σε ξενώνες στα χωριά Νερομάνα και Καλλιθέα υπάρχει δυνατότητα διαμονής.

Αναλυτική παρουσίαση για τα αξιοθέατα και τις επιλογές που έχει ο επισκέπτης μπορείτε να δείτε την ενότητα “Λίμνη Τριχωνίδα”

Το Καταφύγιο

Στην καρδιά του όρους Παναιτωλικού, στην θέση Διασελάκι της Δ.Ε. Παραβόλας σε ένα σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος τόσο από άποψη ορειβατική όσο και από άποψη φυσικού τοπίου λειτουργεί το ορειβατικό καταφύγιο του ΕΟΣ Αγρινίου σε υψόμετρο 1.170 μ. και σε απόσταση 23 χλμ. από το Αγρίνιο.

Η πρόσβαση στο καταφύγιο γίνεται από την Παραβόλα που βρίσκεται πάνω στον Ε.Ο.  Αγρινίου-Θέρμου. Πινακίδες οδηγούν προς το χωριό Περιστέρι και το καταφύγιο που απέχει από το Αγρίνιο συνολικά 24,5 χιλιόμετρα. Μέχρι το χωριό Περιστέρι υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος για όλα τα αυτοκίνητα και πούλμαν μέχρι 40 θέσεων. Από το Περιστέρι ο χωματόδρομος των 4,5 χιλιομέτρων έχει αρκετές δυσκολίες. Μπορούν να κυκλοφορήσουν μόνο ψηλά αυτοκίνητα και με τετρακίνηση (4×4). Υπάρχει και δεύτερη πρόσβαση από το χωριό Κυρα-Βγένα, αλλά ο χωματόδρομος των 6,3 χιλιομέτρων είναι κακοσυντηρημένος και δεν επιτρέπει την προσπέλαση των αυτοκινήτων τον περισσότερο καιρό.

Η δημιουργία του Ορειβατικού Καταφυγίου χρηματοδοτήθηκε από τις Κοινοτικές Πρωτοβουλίες  INTERREG II και LEADER+ μέσω της Αν. Εταιρείας ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε και τη συμβολή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας με φορέα υλοποίησης τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αγρινίου. Δημιουργήθηκε έτσι ίσως το πιο σύγχρονο και όμορφο ορειβατικό καταφύγιο στην Ελλάδα τόσο από άποψη υποδομών διημέρευσης και διανυκτέρευσης όσο και από άποψη εξοπλισμού.

(δείτε και την ενότητα “Παναιτωλικό – Ορεινή Πανδαισία”)