Από την ιδέα … στην πράξη

Είναι γνωστό ότι ο τουριστικός προορισμός συμπεριλαμβάνει το σύνολο των περιβαλλοντικών και πολιτισμικών τουριστικών πόρων μιας περιοχής. Πόροι που αποτελούν ταυτόχρονα πόλους έλξης της τουριστικής ζήτησης. 

Η αποτελεσματική διαχείριση και προώθηση ενός τουριστικού προορισμού αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος μιας περιοχής.

Στις μέρες μας, το διαδίκτυο αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο για την προσέλκυση επισκεπτών-φιλοξενούμενων, προβάλλοντας τους πόρους κάθε περιοχής και αναδεικνύοντας τα δυνατά και πιθανά ανταγωνιστικά τους στοιχεία.  Αυτή η σημαντική δυνατότητα παροχής πληροφόρησης για τους πόρους μίας περιοχής-προορισμού με την ταυτόχρονα χαμηλή οικονομική επένδυση, καθιστούν την ύπαρξη ιστότοπου για το τουριστικό προϊόν της περιοχής του Αγρινίου, πυλώνα στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη του τόπου.

Αφορμή για την δημιουργία του ιστότοπου www.discoveragrinio.gr ήταν η πρόσκληση για συμμετοχή του Πανεπιστημίου-και συγκεκριμένα του Τμήματος μας-στο Τοπικό Τουριστικό Δίκτυο και η επιτακτική ανάγκη να προβληθεί και να αναπτυχθεί τουριστικά ο Δήμος Αγρινίου. Το κενό υπήρχε. Η ιδέα υπήρχε. Η υλοποίηση της ιδέας σε πράξη ήταν γνωστό ότι δεν θα ήταν εύκολη.  Η πρόκληση τέθηκε και η απόφαση ήταν άμεση, θετική  και ευχάριστα κοινά αποδεκτή. Έτσι, οι φοιτητές του ΜΒΑ «Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων» και η ομάδα υποψηφίων διδακτόρων του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων με την καθοδήγηση μου, εργάστηκαν εθελοντικά με ενθουσιασμό για τη συλλογή, επεξεργασία και διαμόρφωση όλων των στοιχείων και πληροφοριών για τη δημιουργία του ιστότοπου. Ήθελαν να προσφέρουν και αυτοί στον τόπο τους και στο μέρος που σπουδάζουν. Είναι γεγονός ότι «αγκάλιασαν» το εγχείρημα με ζήλο και επαγγελματισμό από την πρώτη στιγμή.  Δεν ήταν λίγες οι φορές που «υπερέβαλλαν εαυτόν» για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τον ιστότοπο. Θέλω να τους ευχαριστήσω θερμά και ολόψυχα για την σημαντική και ουσιαστική τους ανταπόκριση.

Η δημιουργία του ιστότοπου για την τουριστική προβολή του Δήμου Αγρινίου είναι αποτέλεσμα μίας ευρύτερης συλλογικής προσπάθειας με την συμμετοχή του  Τμήματος Τουρισμού της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, του Τοπικού  Τουριστικού Δικτύου, πολιτικού και υπηρεσιακού προσωπικού του Δήμου  και πλειάδα Δημοτών που με ιδιαίτερη χαρά προσφέρθηκαν να βοηθήσουν για να υλοποιηθεί. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αμέριστη συμβολή τους, την εμπιστοσύνη τους  και την ένθερμη ανταπόκρισή τους.

Ο ιστότοπος είναι πραγματικότητα.  Ο Δήμος, οι Αγρινιώτες μπορούν να τον αξιοποιήσουν για την τουριστική και την γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής. Όπως ξεκινήσαμε πολλοί μαζί, ευχόμαστε να συνεχίσουμε ακόμα περισσότεροι, αν είναι δυνατόν όλοι, γιατί η συνδρομή όλων μας είναι απαραίτητη.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΜΒΑ και οι υποψήφιες διδάκτορες  που συμμετείχαν στη δημιουργία του ιστότοπου είναι:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΒΑΣΣΟΥ ΣΟΦΙΑ (Υποψ. Διδάκτορας), ΒΛΑΧΟΥ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ, ΖΑΧΑΡΑΤΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ, ΘΑΝΑΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΑΚΟΥΡΗ ΕΙΡΗΝΗ, ΚΑΛΑΜΠΟΚΗ ΓΚΟΛΦΩ, ΚΑΠΩΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΚΑΡΤΣΑΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΚΑΦΕΤΖΗ ΜΑΡΙΑ, ΛΑΜΠΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ, ΛΕΡΗ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ (Υποψ. Διδάκτορας), ΜΗΤΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΜΙΝΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ, ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (Υποψ. Διδάκτορας), ΝΟΥΣΑ ΖΑΦΕΙΡΟΥΛΑ, ΝΤΑΛΙΑΝΗ ΕΥΘΥΜΙΑ, ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ, ΠΑΠΠΑΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΠΙΣΤΑΡΙ ΜΙΚΕΛ, ΡΕΝΤΙΦΗ ΕΙΡΗΝΗ, ΣΚΟΥΡΤΗ ΛΙΛΙΑΝΑ, ΦΙΛΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ.

Η συμβολή των παρακάτω μελών του Τοπικού Τουριστικού Δικτύου ήταν καταλυτική για την επιτυχία του εγχειρήματος με καίριες επισημάνσεις και προτάσεις:

Ε. ΔΕΛΛΗ, Τριχωνίδα Α.Ε, Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ , Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Η. ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ, Ένωση Επαγγελματιών Εστίασης και Ψυχαγωγίας, Π. ΜΕΤΖΕΝΤΖΗΣ, Έφορος- Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Δ. ΜΠΑΜΠΑΡΟΥΤΣΗΣ,  Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου, Κ. ΜΠΟΚΑΣ,  Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, Β. ΝΤΕΛΗΣ, πρώην πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Αγρινίου, Α. ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ , Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Ε. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ,  Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας, Α. ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, Κυνηγετικός Σύλλογος Αγρινίου, Κ.ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ, Διευθύνων Σύμβουλος της AGRINO ΕΥ.ΓΕ., Ε. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ, Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Προβολής και Τουρισμού, Γ. ΤΣΟΥΝΗΣ, βιολόγος.

Για την αγαστή συνεργασία μας θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως από την Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης – Τμήμα Τουρισμού, την Διευθύντρια κα Χ. ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ, την προϊσταμένη κα Μ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ, την κα Β. ΚΑΡΑΠΑΠΑ καθώς και τον κο Ν. ΤΣΟΥΛΟ, Συντονιστή του Τοπικού Τουριστικού Δικτύου.

Τέλος, ουσιαστική ήταν η συνδρομή –με πληροφορίες και προτάσεις- των:

Π. ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ, «Νέα Εποχή» και www.epoxi.gr , Χ. ΓΑΡΟΥΦΑΛΗΣ, Ζωγράφος-Διευθυντής στην Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΑΣ, Πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας Παραβόλας, Γ. ΓΚΕΚΑΣ (http://www.potamoula.com), Α. ΓΟΥΛΑΣ, Ταμίας του Προοδευτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αρχαιόφιλων Γαβαλούς (ΠΕΣΑΓ),  Πάτερ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΔΑΒΡΑΖΟΣ,  ιερέας Αγίου Δημητρίου Καινούργιου, Μ.ΔΙΑΜΑΝΤΗ Υποψήφια Διδάκτωρ Ιόνιου Πανεπιστημίου, Ν. ΖΑΡΚΑΝΙΤΗΣ, βιβλιοπωλείο «το Φως του Χριστού», Β. ΚΟΚΚΟΤΟΣ, Εφημερίδα «Κοινό των Αιτωλών», Φ. ΚΟΝΤΑΡΗ,  Επιμ. Β’ Περιφερειακό Ιατρείο Παπαδατών, Δ. ΜΑΜΑΣΗΣ, Σύμβουλος Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Οικοσυστημάτων, Λ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ, Πρόεδρος Συλλόγου Παραβολιωτών Αθήνας, Α. ΜΟΣΧΟΝΑ, βιβλιοπωλείο «Η Λέσχη του Βιβλίου», Π. ΜΠΑΡΜΠΑΚΗ Ηγουμένη της Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Φ. ΜΠΕΡΙΚΟΣ, Εφημερίδα και blog «Agrinio report», Λ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, πρώην Δήμαρχος  Παρακαμπυλίων, Ν. ΣΚΙΑΔΑΣ, Πρόεδρος Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Αγρινίου, Θ. ΤΗΛΗΔΑ, Υπάλληλος Δ.Ε. Παναιτωλικού,  Ν. ΤΣΑΒΑΛΙΑΣ (http://www.limnikremaston.gr), Χ. ΧΑΤΖΗΣ, Ορειβατικός Σύλλογος Αγρινίου,  Μ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, Πρόεδρος του Παναιτωλοακαρνανικού Συλλόγου.

Αυτή η προσπάθεια δεν θα μπορούσε να αποδώσει καρπούς χωρίς το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του κου Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ και την πολύτιμη συνεργασία του σχεδιαστή του ιστότοπου κου ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΤΣΙΚΡΙΤΕΑ – Κατασκευή Ιστοσελίδων –  OnePlusDESIGN

 

Παρακαλώ να μας συγχωρήσετε οποιαδήποτε παράλειψη αναφοράς σε ονόματα συνεργατών.

Σας ευχαριστούμε όλους εσάς -επώνυμους και ανώνυμους- που συνδράματε στο εγχείρημά μας.

 

Προκόπης Κ. Θεοδωρίδης

Επίκουρος Καθηγητής Μάρκετινγκ