oreivasia

Αθλητικός Τουρισμός

Βόρεια της λίμνης Τριχωνίδας

Πεζοπορία

Στην  ευρύτερη περιοχή του Καινούργιου και της Παραβόλας ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα για αρκετούς περιπάτους παραλίμνια ειδικότερα στις θέσεις Δογρή και Βαρειά.

Επίσης υπάρχουν διαδρομές που προσφέρουν τη δυνατότητα πεζοπορίας προς το Παναιτωλικό όρος:

Από το χωριό Αγία Βαρβάρα προς τα Προσήλια.
Από το χωριό Προσήλια προς το Περιστέρι.
Στο πευκοδάσος πάνω από την Παραβόλα προς το χωριό Αφράτο μέχρι το Περιστέρι.
Από το χωριό Περιστέρι προς το ορειβατικό καταφύγιο από τον χωματόδρομο.
Γύρω από τη Νερομάνα προς τους αρχαιολογικούς χώρους, τις πηγές και τους καταρράκτες.
Από το χωριό Παλαιοκαρυά προς την πηγή Κολοκυθιές -ενδιάμεσα με το χωρίο κυρά Βγένα– και το ύψωμα του Προφήτη Ηλία.

Ορειβασία

Στην καρδιά του όρους Παναιτωλικού, στην θέση Διασελάκι της Δ.Ε. Παραβόλας σε ένα σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος τόσο από άποψη ορειβατική όσο και από άποψη φυσικού τοπίου λειτουργεί το ορειβατικό καταφύγιο του ΕΟΣ Αγρινίου σε υψόμετρο 1.170 μ. .

Η πρόσβαση στο καταφύγιο γίνεται από την Παραβόλα που βρίσκεται πάνω στον Ε.Ο.  Αγρινίου-Θέρμου. Πινακίδες οδηγούν προς το χωριό Περιστέρι και το καταφύγιο που απέχει από το Αγρίνιο συνολικά 24,5 χιλιόμετρα. Μέχρι το χωριό Περιστέρι υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος για όλα τα αυτοκίνητα και πούλμαν μέχρι 40 θέσεων. Από το Περιστέρι ο χωματόδρομος των 4,5 χιλιομέτρων έχει αρκετές δυσκολίες. Μπορούν να κυκλοφορήσουν μόνο ψηλά αυτοκίνητα και με τετρακίνηση (4×4). Υπάρχει και δεύτερη πρόσβαση από το χωριό Κυρα-Βγένα, αλλά ο χωματόδρομος των 6,3 χιλιομέτρων είναι κακοσυντηρημένος και δεν επιτρέπει την προσπέλαση των αυτοκινήτων τον περισσότερο καιρό.

Η δημιουργία του Ορειβατικού Καταφυγίου χρηματοδοτήθηκε από τις Κοινοτικές Πρωτοβουλίες  INTERREG II και LEADER+ μέσω της Αν. Εταιρείας ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε και τη συμβολή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας με φορέα υλοποίησης τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγρινίου. Δημιουργήθηκε έτσι ίσως το πιο σύγχρονο και όμορφο ορειβατικό καταφύγιο στην Ελλάδα τόσο από άποψη υποδομών διημέρευσης και διανυκτέρευσης όσο και από άποψη εξοπλισμού με την δημιουργία δύο (2) σύγχρονων ορειβατικών στίβων για ενήλικες και για παιδιά. Το καταφύγιο αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς και τόπο συνάντησης ορειβατών και φυσιολατρών από όλη την Ελλάδα αλλά και από την Ευρώπη, με δυνατότητα φιλοξενίας 70 περίπου ατόμων (δείτε και την ενότητα “Παναιτωλικό – Ορεινή Πανδαισία”)

Σε αυτή την πλευρά του Παναιτωλικού υπάρχουν οργανωμένες και σηματοδοτημένες διαδρομές:

Από το χωριά Περιστέρι και Κυρά Βγένα προς το ορειβατικό καταφύγιο και από εκεί στις κορυφές Κόκκα, Κυρά Βγένα και Κατελάνο.
Από το χωριό Σπαρτιάς προς τις κορυφές Ξάνθου και Κατελάνο.
Από το Κάτω Λαμπίρι προς τις κορυφές Κρημνίτσα και Κατελάνο.
Από το Άνω Λαμπίρι προς τις κορυφές Κρημνίτσα και Κατελάνο.

Υπάρχουν και άλλες εξίσου όμορφες ορειβατικές διαδρομές που αναφέρονται σε επόμενη παράγραφο σχετικά με το Παναιτωλικό όρος με προσέγγιση από την Δ.Ε. Παναιτωλικού.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει με τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγρινίου,  Πραϊδου 20, Αγρίνιο, τηλέφωνο: 26410 45512, http://www.eosagriniou.gr/ .

Θαλάσσιο σκι wakeboard – κωπηλασία

Διασχίζοντας το χωριό  Παραβόλα, αμέσως μετά είναι η Παντάνασσα και μετά από 1χλμ. συναντάμε τη Δογρή ή “Ντουγρί”. Η περιοχή προσφέρεται για αθλητικές δραστηριότητες όπως είναι το  θαλάσσιο σκι, κωπηλασία και το wakeboard στην μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδας. Περισσότερες Πληροφορίες:  ΤΡΙΤΩΝΑΣ Αθλητικός σύλλογος Αγρινίου / Δογρή Τριχωνίδος, Γραμματεία : 2641 180070  @  6937 134306  κα Σταύρου, 
Website : tritonasagriniou.blogspot.gr, E mail: tritonasmme@gmail.com

Αλεξιπτωτισμός Πλαγιάς (Paragliding)

Η Αερολέσχη Αγρινίου, πρωτοπόρος του parapente στην Ελλάδα, έχει δημιουργήσει  ένα  πολύ δραστήριο τμήμα που αφορά τον Αλεξιπτωτισμό Πλαγιάς και έχει καταξιωθεί πανελλαδικά ως κορυφαία δύναμη  στον Ελληνικό αεραθλητικό χώρο. Έχει οργανώσει πολλές πανελλήνιες συναντήσεις  με σημαντικά μεγάλο αριθμό συμμετοχών, πανελλήνια κύπελλα, Πανελλήνια Πρωταθλήματα και προ-Παγκόσμια Κύπελλα (pre-PWC). Φημισμένες περιοχές απογειώσεων στην περιοχή βόρεια της λίμνης Τριχωνίδας είναι η Παλαιοκαρυά και της Παραβόλας. Περισσότερες πληροφορίες: Αερολέσχη Αγρινίου, Πολιτικό Αεροδρόμιο Αγρινίου, Τηλέφωνο: 26410-28724  http://www.aleagr.com

Νότια της λίμνης Τριχωνίδας

Πεζοπορία – Ορειβασία

Στην ευρύτερη περιοχή του Αρακύνθου μπορεί να πραγματοποιηθεί η διαδρομή από τη  Μονή του Αγίου Γεωργίου Χούνιστας μέχρι την κορυφή Γρεβενό. Η διαδρομή ξεκινά με σχετικά μεγάλη κλίση και καταλήγει σε μικρό καταφύγιο στην κορυφή, στο κτίριο του Πυροφυλακείου της δασικής υπηρεσίας. Η θέα από αυτό το σημείο είναι εξαιρετική και η διαδρομή έχει αραιά σηματοδότηση.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα για ποδήλατο βουνού στο δασικό δρόμο προς τη Μονή Αγίου Γεωργίου Σιβίστας και από το Άνω Κεράσοβο προς το ορειβατικό καταφύγιο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει με τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγρινίου,  Πραϊδου 20, Αγρίνιο, τηλέφωνο: 26410 45512, http://www.eosagriniou.gr/

Ορνιθοπαρατήρηση – Birdwatching

Στο  Τριχώνιο υπάρχει το Δάσος του Φράξου όπου είναι ένα μέρος για ορνιθοπαρατήρηση (birdwatching) στην Τριχωνίδα. Το ενδιαφέρον θα σας κεντρίσει ο αιωνόβιος “τουρκικός πλάτανος” ο οποίος βρίσκεται στην άκρη του χωριού και γίνεται εύκολα αντιληπτός λόγω του μεγάλου ύψους. Σύμφωνα με τον ορνιθολόγο O. Reiser (1905), στην περιοχή της Τριχωνίδας φώλιαζαν στις αρχές του 20ού αιώνα η καστανόχηνα (Tadorna ferruginea), η βαλτόπαπια (Aythya nyroca) και ο βασιλαετός (Aquila heliaca). Παλιότερα, σε διάφορα παραλίμνια χωριά φώλιαζαν πελαργοί (Ciconia ciconia), που είναι δείκτης της υγείας των υγροτοπικών και αγροτικών οικοσυστημάτων. Σήμερα τα είδη αυτά  άρχισαν να επιστρέφουν μετά τη μείωση των καλλιεργειών και  των φυτοφαρμάκων. Το Δάσος του Φράξου είναι ακόμη μια επιλογή για πεζοπορία καθώς συνδυάζει φυσική ομορφιά και θέα που σας μαγέψει.

Λίμνες Κρεμαστών και Καστρακίου

Πεζοπορία

Στις παραλίμνιες περιοχές των λιμνών υπάρχουν αρκετά σημεία που προσφέρονται για πεζοπορία  με απλές και εύκολες πεζοπορικές διαδρομές  καθώς επίσης και για ποδήλατο βουνού.

Επίσης στις ίδιες περιοχές υπάρχει πλήθος χωματόδρομων που μπορούν να γίνουν μόνο με 4×4 αυτοκίνητα (δείτε την ενότητα “Διαδρομές).

Canoe -Kayak 

Στις τεχνητές λίμνες Κρεμαστών και Καστρακίου γίνονται διάφορες αθλητικές δραστηριότητες με Canoe – Kayak ή βάρκα (κοντά στον Αγαλιανό και την γέφυρα της Επισκοπής). Η λίμνη Κρεμαστών είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδος. (δείτε αναλυτική παρουσίαση της περιοχής στην ενότητα “Λίμνη Κρεμαστών)

Σπήλαια

Η περιοχή του Ψηλόβραχου, πολύ κοντά στην Λίμνη Κρεμαστών,  είναι φημισμένη για τα σπήλαια που είναι πλούσια σε σταλαγμίτες και σταλαχτίτες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συμβουλευτείτε τον ιστότοπο http://cavemania.blogspot.gr/ και τον κο Ιωάννη Ζαβιτσανάκη.

Λίμνη Στράτου

Θαλάσσιο σκι

Το σημείο κάτω από το φράγμα Στράτου, έχει παραχωρηθεί στην Ελληνική Ομοσπονδία Θαλάσσιου Σκι και λειτουργούν σήμερα εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Θαλάσσιου Σκι. Δίνεται η δυνατότητα της ταυτόχρονης προπόνησης τριών ομάδων στους τρεις ξεχωριστούς στίβους αγώνων και προπονήσεων που υπάρχουν. Έτσι το Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιου Σκι στη Λίμνη Στράτου είναι η πιο πλήρης εγκατάσταση στην Ελλάδα που με τις ιδανικές συνθήκες “νερού” θεωρείται ένας από τους καλύτερους χώρους για προπόνηση και αγώνες σε διεθνές επίπεδο. Περισσότερες πληροφορίες στον Ναυτικό Όμιλο Αγρινίου: Ι.Σταΐκου 28, Αγρίνιο,  τηλέφωνο: 26410-52723, http://noagriniou.wordpress.com/

Παναιτωλικό Όρος

Πεζοπορία

Από την δυτική πλευρά του Παναιτωλικού και τα χωριά της Δ.Ε. Παναιτωλικού υπάρχουν αρκετές πεζοπορικές διαδρομές τις οποίες μπορεί να ακολουθήσει ο επισκέπτης, οι οποίες όμως δεν είναι σηματοδοτημένες. Διαδρομές που αναδεικνύουν την ομορφιά της φύσης είναι:

Από το χωριό Σκουτερά προς την Μονή Λυκουρίσης.

Από το χωριό Αγία Βαρβάρα προς τη τοποθεσία Κριθαράκι.

Από το χωριό Αγία Παρασκευή προς το νερόμυλο.

Μπορείτε να ρωτήσετε τους ντόπιους για να σας καθοδηγήσουν. Σε αγροτικούς και δασικούς δρόμους του Παναιτωλικού και των ορεινών χωριών μπορεί κανείς να κάνει και ποδηλασία.

Ορειβασία

Για τους λάτρεις της ορειβασίας υπάρχουν οργανωμένες και σηματοδοτημένες διαδρομές προς τις κορυφές του όρους  Παναιτωλικού:

Από τα χωριά Αγία Βαρβάρα και Αγία Παρασκευή προς τις κορυφές Γκιόρλα, Κόκκα και Κατελάνος.
Από τα Σιτόμενα προς τις κορυφές Τσίνα, Κρημνίτσα και Κατελάνος.

(δείτε και την ενότητα “Παναιτωλικό – Ορεινή Πανδαισία”)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει με τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγρινίου,  Πραϊδου 20, Αγρίνιο, τηλέφωνο: 26410 45512, http://www.eosagriniou.gr/