mav

Αξιοθέατα

Αγία Τριάδα Μαυρίκα

Στην τοποθεσία Μαύρικα, 5 χιλιόμετρα νότια του Αγρινίου, κοντά στη λίμνη Λυσιμαχία βρίσκεται η Αγία Τριάδα. Η ονομασία της είναι γνωστή από ομώνυμο νεότερο εξωκκλήσι που είναι χτισμένο από το 1884. Το αξιόλογο αυτό μνημείο, σώζεται βυθισμένο κατά το μεγαλύτερο μέρος μέσα στο νερό, απ’ όπου προεξέχει σχεδόν μόνο ο τρούλος. Το μνημείο παραμένει βυθισμένο και προσχωμένο στο νερό και είναι δύσκολη η χρονολόγησή του, λόγω των προσχώσεων που επί αιώνες συγκεντρώνονταν στις ακτές της λίμνης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Βοκοτόπουλου, το ψηλό και τετράγωνο τύμπανο του τρούλου, η μορφή των παραθύρων και η περιορισμένη χρήση οδοντωτών ταινιών καθώς και η έλλειψη πλίνθινου διακόσμου, οδηγούν σε πρώιμη χρονολόγηση του μνημείου, που πρέπει να τοποθετείται στα τέλη του 8ου ή στο πρώτο μισό του 9ου αιώνα. Στόχος είναι η οριστική απομάκρυνση των υδάτων από την περιοχή του ναού και η στεγανοποίηση-ανάδειξη του μνημείου.

 

Κάστρο των Αγγέλων και Ιστορικός Ναός Αγίου Γεωργίου

Ένα από τους βασικούς προορισμούς της περιοχής είναι το «Κάστρο των Αγγέλων» στον ομώνυμο οικισμό του Αγγελλόκαστρου. Τα ερείπια του σώζονται σε ένα ψηλό λόφο, από τον οποίο ο επισκέπτης έχει θέα ολόκληρη την αιτωλική πεδιάδα της κεντρικής Αιτωλοακαρνανίας. Το φρούριο είναι κτίσμα των Αγγελοδουκάδων Κομνηνών και πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε σύμφωνα με νεότερες μαρτυρίες στις αρχές του 13ου αιώνα. Την ίδια εποχή πιστεύεται ότι ανεγέρθηκε και ο ναός του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται εσωτερικά του φρουρίου,  που στη βάση του έχει μεγάλες επεξεργασμένες πέτρες από τα ερείπια της αρχαίας Αρσινόης. Από τον παλαιό ναό σώθηκε η τρίπλευρη αψίδα και μέρη των παλαιών τειχών του, χωρίς όμως αγιογραφίες. Κάτω από το λόφο που βρίσκεται ο Άγιος Γεώργιος, υπάρχουν αρχαίοι τάφοι, οι οποίοι είναι στις πλαγιές των λόφων, στην είσοδο του Αγγελόκαστρου.

Το ιστορικό Μοναστήρι του Παντοκράτορα 

Το ιστορικό μοναστήρι του Παντοκράτορα  βρίσκεται απέναντι από το Βυζαντινό φρούριο, στο λοφίσκο που υψώνεται στο Αγγελόκαστρο που είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Η είσοδος στο εσωτερικό του μοναστηριού είναι στην ανατολική πλευρά, όπου ανοίγεται τοξωτή μεγαλόπρεπη θύρα. Το καθολικό, στο κέντρο της αυλής, σχηματίζει τρίκλιτη βασιλική και σταυροειδή τρούλο. Χαρακτηριστικό γνώρισμα, είναι η μεγάλη ημικυκλική αψίδα του ιερού στην ανατολική πλευρά, που εξωτερικά ο ημικυκλικός της κύλινδρος διασπάται ανεπαίσθητα και μετατρέπεται σε επτάπλευρο. Ο ναός, εκτός από τη Μεταμόρφωση του Χριστού, είναι αφιερωμένος και στον Άγιο Χαράλαμπο, γιατί το μοναστήρι χτίστηκε στο χώρο όπου παλαιότερα υπήρχε ναός του αγίου Χαράλαμπου. Από τα κειμήλια που διατηρούνται στον Παντοκράτορα, αξιομνημόνευτα είναι δύο μικρές αργυρές λειψανοθήκες, με ανάγλυφες παραστάσεις και σταυρός λεπτής τέχνης, από άργυρο και σμάλτο, με σκηνές από το Δωδεκάορτο.

 

Κτίριο Σιδηροδρομικού Σταθμού

sidirodromikos

Το παλαιό πέτρινο κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού είναι το επόμενο μέρος που αξίζει να επισκεφθείτε. Το Αγγελόκαστρο αποτελούσε σημαντικό σταθμό της πρώτης σιδηροδρομικής γραμμής στη Δυτική Ελλάδα, που συνέδεε το Αγρίνιο με το Κρυονέρι και κατασκευάστηκε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα επί Χαριλάου Τρικούπη. Στην περιοχή αυτή εκτίθενται παλιά βαγόνια.

Πετρόχτιστο Γεφύρι

fefiri

Στο δρόμο από το Αγρίνιο προς το Αγγελόκαστρο συναντάμε στον κάμπο του Αγγελοκάστρου, το ρέμα που παλαιότερα λεγόταν Δίμικος και σήμερα Κρυονέρι. Εκεί στέκει μέχρι σήμερα ένα πετρόχτιστο γεφύρι. Πρόκειται για ένα μονότονο ημικυκλικό γεφύρι. Σύμφωνα με αρχαιολογικές αναφορές πιθανολογείτε ότι το γεφύρι μπορεί να είναι έργο της εποχής της Τουκοκρατίας λόγω ομοιοτήτων με τα γεφύρια του Αλάμπεη (Πηγή: Αρχαιολογικό Δελτίο, 23, 1962, Χρονικά σελ. 277). Το άνοιγμα του γεφυριού είναι 7,25 μέτρα, το ύψος του 2,40 μέτρα και το πλάτος του 2,30 μέτρα. Φαίνεται ότι είχε και στηθαία, τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν. Το γεφύρι έχει τέλειους θολήτες και το χτίσιμο του είναι πολύ προσεγμένο.