kremasta

Αξιοθέατα

Η λίμνη Κρεμαστών

Η λίμνη των Κρεμαστών αποτελεί το φυσικό σύνορο του Δήμου Αγρινίου με το Νομό Ευρυτανίας και απέχει περίπου 60 χλμ. από την πόλη του Αγρινίου. Η απαράμιλλη ομορφιά της λίμνης των Κρεμαστών με τα γαλαζοπράσινα νερά, τα φιόρδ που δημιουργούνται αλλά και τα πολυάριθμα μικρά νησάκια θα μαγέψουν πραγματικά τον επισκέπτη. Η πρόσβαση στην λίμνη γίνεται από το οδικό δίκτυο που ενώνει τις πόλεις του Αγρινίου και του Καρπενησίου. Είναι μία μαγευτική διαδρομή για κάθε επισκέπτη καθώς μπροστά του αποκαλύπτεται η άγρια ομορφιά του τόπου. Η επιβλητική φύση, τα διάκενα της ομίχλης και το ύψος των δέντρων, οι απότομες πλαγιές και κορφές, τα ορμητικά νερά, αποκαλύπτουν ένα ελληνικό τοπίο που χαρακτηρίζεται από απαράμιλλη φυσική ομορφιά .

Το Φράγμα των Κρεμαστών

Το φράγμα των Κρεμαστών βρίσκεται πολύ κοντά στον οικισμό Λουτρά. Κατευθυνόμενοι προς την γέφυρα της Επισκοπής, εντός της Εθνικής Οδού Αγρινίου – Καρπενησίου, μετά το χωριό Χούνη και ακολουθώντας τις πινακίδες οδηγούμαστε στο φράγμα. Το φράγμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα γαιοφράγματα της Ευρώπης και οι εργασίες για την κατασκευή του ξεκίνησαν το 1962 και ολοκληρώθηκαν το 1966 με τη λειτουργία του σταθμού. Την αποπεράτωση του έργου ανέλαβε αμερικάνικη εταιρεία. Το φράγμα είναι κατασκευασμένο από χώμα και χαλίκι, είναι δηλαδή στην ουσία γεώφραγμα και όχι φράγμα από μπετόν. Ο όγκος του είναι 8.130.000 κυβικά μέτρα. Το μέγιστο ύψος του είναι 160 μέτρα και το πλάτος της βάσης ξεκινά από τα 670 μέτρα καταλήγοντας στην κορυφή σε μερικά δεκάδες μέτρα.

Στη βάση τους φράγματος είναι ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Κρεμαστών. Τα νερά της λίμνης οδηγούνται μέσω τεσσάρων αγωγών (με ονομαστική ισχύ 109 MW ο καθένας) στους τέσσερις υδροστροβίλους  του σταθμού και παράγεται ηλεκτρική ενέργεια.

Οι αγωγοί βρίσκονται αριστερά του φράγματος στη μεριά της Αιτωλοακαρνανίας. Στην είσοδο των αγωγών υπάρχουν σχάρες για να εμποδίσουν την είσοδο αντικειμένων στους υδροστροβίλους. Η είσοδος των αγωγών με το σταθμό έχουν υψομετρική διαφορά με τον σταθμό να βρίσκεται χαμηλότερα των εισόδων. Αυτή η διαφορά ύψους συναρτήσει και με την τεράστια υδροστατική πίεση προσδίδουν στο νερό δυναμική ενεργεία που μετατρέπεται σε μηχανική στους στροβίλους. Αυτή η ενέργεια λειτουργεί τις γεννήτριες παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια. Το ρεύμα της γεννήτριας έχει ονομαστική τάση 15.750 Volts που ανορθώνεται σε 150.000 Volts.

Ο έλεγχος του σταθμού γίνεται από το Εθνικό Κέντρο Ενέργειας στην Αθήνα. Όποτε υπάρχει ανάγκη στο Εθνικό Δίκτυο τότε ο σταθμός παράγει την ενέργεια που απαιτείται. Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Κρεμαστών λειτούργει ως «υποστηρικτής» και όχι ως βασικός σταθμός συνεχόμενης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως οι σταθμοί στην Πτολεμαΐδα.

Το φράγμα Κρεμαστών κατασκευάστηκε σε ένα στένωμα της κοίτης του Αχελώου, στο σημείο όπου η λαϊκή παράδοση αναφέρει ότι ο θρυλικός Κατσαντώνης πήδησε από τη μια όχθη στην άλλη, καθώς τον κυνηγούσαν οι Τούρκοι και γι’ αυτό η θέση λέγεται «Πήδημα του Κατσαντώνη».

Η γέφυρα της Επισκοπής στην λίμνη Κρεμαστών

Η γέφυρα βρίσκεται στην λίμνη Κρεμαστών πάνω στην Εθνική οδό Αγρινίου – Καρπενησίου και  έχει βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς για τη στατική της σχεδίαση. Αποτελεί καινοτόμο έργο του καθηγητή Αρίσταρχου Οικονόμου του Πανεπιστημίου Πατρών (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών) καθώς έχει κατασκευαστεί από αυτόνομα τμήματα σε σχήμα «Τ», που εξασφαλίζουν την αντισεισμική προστασία της γέφυρας.

Πλατανόδασος – Αγαλιανός

Το πλατανόδασος βρίσκεται στο τελευταίο χωριό πριν τη λίμνη των Κρεμαστών, στον Αγαλιανό πάνω από το ποταμό Τρικεριώτη. Ακολουθώντας τον κεντρικό άξονα Αγαλιανού-Προυσσού και αφού περάσουμε την εκκλησία του χωριού, στα 600μ. στρίβουμε αριστερά. Συνεχίζοντας την διαδρομή μας μετά από 300μ. περίπου συναντάμε το πλατανόδασος.

Το πήδημα του Κατσαντώνη

Το ιστορικό αυτό σημείο βρίσκεται στη Χούνη. Ο Ευρυτάνας κατά κόσμο «Γατζούδης Αντώνης», πολέμησε με κίνδυνο την ζωή του τον τουρκικό ζυγό και προκειμένου να αποφύγει την σύλληψη από τους Τούρκους, προτίμησε να πηδήξει από το στενότερο σημείο του ποταμού Αχελώου και να περάσει από το Βάλτο στη Τριχωνίδα.

Οι 13 Βρύσες του Μουσολίνι

13_vrises_1mousolini

Οι 13 Βρύσες του Μουσολίνι, βρίσκονται στη Χούνη, φέρουν κεφαλές ανθρωπόμορφες και ονομάζονται έτσι επειδή έγιναν από τον Ιταλικό στρατό κατοχής την περίοδο 1940-1944. Τη σκιά πλατάνων σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, είχαν επιλέξει οι Ιταλοί κατακτητές, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να φτιάξουν ένα μνημείο, στο οποίο να τιμήσουν (όχι απαραίτητα με ελεύθερη βούληση) τον τότε ηγέτη τους, τον Μουσολίνι. Πέρασαν 70 και πλέον χρόνια, που οι βρύσες αυτές αναβλύζουν νερό με τη μορφή πάντα του Ντούτσε.

Ο «Κουλόπυργος» ή Πύργος του Ακροποτάμου

Επειδή ο Αχελώος είναι το γονιμοποιό στοιχείο της περιοχής, αλλά και το υδάτινο σύνορο ανάμεσα στην Αιτωλία και την Ακαρνανία, χρησίμευε ως μέρος του συγκοινωνιακού και αμυντικού συστήματος. Τόσο οι αρχαίοι Έλληνες, όσο και οι Ρωμαίοι, αλλά και οι Βυζαντινοί, ανήγειραν μικρά φρούρια παραποτάμια και παρατηρητήρια (βίγλες)  και ήλεγχαν τις διαβάσεις. Μία αξιόλογη επισκέψιμη οχύρωση  είναι ο «Κουλόπυργος» ή Πύργος του Ακροποτάμου. Ο δρόμος που οδηγεί στο οχύρωμα είναι χωματόδρομος.

Ο Πύργος του Ακροποτάμου βρίσκεται στη θέση Αύλακες των Αμπελίων, υψώνεται σε μια εκπληκτική θέση, όσον αφορά τη θέα και βρίσκεται στην τελευταία κορυφογραμμή, που ονομάζεται «Παλιοκρέβατα» ή «Μαλαικός». Το ύψος του Πύργου ανέρχεται στα 14μ. και χρησιμοποιούνταν ως παρατηρητήριο (βίγλα). Ο πύργος έχει και την ονομασία «Κουλόπυργος» (Κουλέ=πύργος, ακρόπολη).

Τα Ταμπούρια Καραϊσκάκη

Στην θέση ύψωμα Κορομηλιάς, στα σύνορα των χωριών Αγίου Βλασίου και Καραμανέικα Χούνης βρίσκονται τα Ταμπούρια Καραϊσκάκη. Το 1823, μετά την αποτυχημένη πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου, οι Τούρκοι κυνηγημένοι προσπάθησαν να περάσουν το ποτάμι, όμως τους περίμενε ο Καραϊσκάκης και έφυγαν πανικόβλητοι προς τον Αχελώο, όπου και αποδεκατίστηκαν. Στη θέση Ταμπούρια υψώνεται μνημείο-προτομή του Γ. Καραϊσκάκη.

Το Οδύσσειον Θέατρο

Το Θέατρο βρίσκεται στην περιοχή Χαίρωμα, του χωριού Ποταμούλα, 1χλμ. από την κεντρική πλατεία του χωριού, σε ένα υπέροχο τοπίο, όπου απέναντι από τους θεατές δεσπόζει το Παναιτωλικό όρος. Το κτήμα, καθώς και η διεύθυνση του θεάτρου ανήκει από το 1993 στην Πολιτιστική Εταιρεία Θέατρο Οδύσσειον.

Προς το παρόν έχουν ολοκληρωθεί 5 σειρές καθισμάτων, με 11 μέτρα διάμετρο και είναι χωρητικότητας 300 θεατών, με δυνατότητα επέκτασης της χωρητικότητας στις 700 θέσεις. Οι μέχρι τώρα εκδηλώσεις ήταν κυρίως παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικά δρώμενα, διαγωνισμοί δημοτικού τραγουδιού, καλωσόρισμα της Πανσελήνου του Αυγούστου αλλά και πρωτότυπες εκδηλώσεις όπως η «Γιορτή των παιδιών», η γιορτή των σταφυλιών κ.α. Ενδιαφέρον είναι «Το κουπί του Οδυσσέα», που μπορεί να θαυμάσει κανείς αναρτημένο στο χώρο του θεάτρου. Σύμφωνα με το μύθο ο μάντης Τειρεσίας είπε στον Οδυσσέα πως τα στερνά του θα τα περάσει σε «λαούς που θάλασσα δεν ξέρουν, και θα του πούνε το κουπί που θα κρατάει, λιχνιστήρι». Ένα τέτοιο κουπί, βρέθηκε σε χωράφι κοντά στο ναό της Φραγκόσκαλας, ο οποίος είναι ναός μαντείο του Οδυσσέα και πιστεύεται πως αυτό δεν μπορεί παρά να είναι το περίφημο κουπί του Οδυσσέα.

Η Λάτα

Η Λάτα βρίσκεται στα βόρεια της Ποταμούλας. Πρόκειται για τον αρχαιότερο οικισμό, που ανήκε παλαιότερα στην κοινότητα Σαργιάδας. Σήμερα σώζεται ο ναός του Αγίου Αθανασίου, υστεροβυζαντινής εποχής, ίσως ο παλαιότερος όλων στην περιοχή των Παρακαμπυλίων.