Αξιοθέατα

Παναγιά Λυκουρίσσης

panagia_lykoyrisis

Παναγιά Λυκουρίσσης

Στο χωριό Σκουτερά, θα επισκεφθούμε την Μονή της Παναγίας Λυκουρίσσης ή Λυκουρεσιώτισσας η οποία ανεγέρθηκε το 16ο αιώνα. Ξαναχτίσθηκε το 1890 καθώς κάηκε και υπέστη καταστροφές κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Δε σώζονται αγιογραφίες, σώζεται όμως το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού.

Πέτρινες βρύσες και νερόμυλοι

Στην πλατεία του χωριού Σκουτερά υπάρχουν πέτρινες βρύσες οι οποίες αποτελούν αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία καθώς επίσης και τρείς παλιοί νερόμυλοι που δε θα σας αφήσουν αδιάφορους. Το σιδερένιο γεφύρι στη θέση Κακκαβά κατασκευάστηκε από τους Ιταλούς στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αξίζει την προσοχή σας.

Πέτρινο συνεδριακό κέντρο

petrino_synedriako_kentro

Στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, στο χωριό των μεγάλων ευεργετών της πόλης του Αγρινίου, της οικογένειας Παπαστράτου, δεσπόζει το πέτρινο συνεδριακό κέντρο στην πλατεία του χωριού.  Με αφετηρία το αρχοντικό αυτό, ξεκινά μια όμορφη διαδρομή μέσα στο δάσος που ολοκληρώνεται στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. 

Μονή Αγίας Παρασκευής

petrines_vrysesΜονή Αγίας Παρασκευής

Σε απόσταση 500 μέτρων από το χωριό της Αγίας Παρασκευής υπάρχει η ομώνυμη Μονή Αγίας Παρασκευής η οποία μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση λόγω κατολισθήσεων. Επίσης στην περιοχή υπάρχει παλιός νερόμυλος που αποτελεί ιδιαίτερο στοιχείο της περιοχής 1 χλμ. έξω από το χωριό.

Κάποιες προτάσεις… 

Στο χωριό Σιτόμενα, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε το αγροτικό ιατρείο, ένα πετρόκτιστο κτίσμα που έχει περίοπτη θέση στο κέντρο του χωριού. Υπάρχουν ακόμη, διάσπαρτα μικρά εκκλησάκια κτισμένα πάνω από έναν αιώνα με πλούσια ιστορία που θα σας τραβήξουν την προσοχή , όπως ο Άγιος Αθανάσιος στη θέση «πλάτανος» .

Στο χωριό Κερασέα ή Κερασιά στη θέση Παλαιόκαστρο, υπάρχουν ερείπια από κάστρο που μαρτυρούν την ύπαρξη δραστηριοτήτων στην περιοχή κατά την περίοδο του Βυζαντίου.

Στην πλατεία της Καστανούλας, εκτός από τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, οι πέτρινες βρύσες θα τραβήξουν την προσοχή σας λόγω των αρχιτεκτονικών του στοιχείων τους.

Στον Μαλευρό δεσπόζει  ένα βράχος που θυμίζει έντονα στον επισκέπτη τα Μετέωρα. Από την θέση Μακρυλάκκο μπορεί κανείς να θαυμάσει την θέα. Ρωτήστε τους ντόπιους να σας καθοδηγήσουν.