Σιντριβάνι

Γενικά

Το Αγρίνιο είναι μια ζωντανή πόλη που κυριολεκτικά σφύζει από ζωή. Σε αυτό βέβαια βοηθούν οι πανεπιστημιακές σχολές και οι φοιτητές που, όταν δεν βρίσκονται στα έδρανα των αμφιθεάτρων, κατακλύζουν τις πλατείες και τους πεζόδρομους. Εξασφαλίστε λοιπόν μία θέση στάθμευσης στο όχημά σας  και ξεκινήστε με τα πόδια μια βόλτα γνωριμίας.

diamoni-hotel

Διαμονή – Εστίαση

Στην πόλη του Αγρινίου οι επιλογές διανυκτέρευσης είναι τόσες  που μπορούν να ευχαριστήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

perimetrika

Διαδρομή περιμετρικά της λίμνης Τριχωνίδας

Από την πόλη του Αγρινίου που είναι το μεγαλύτερο αστικό και εμπορικό κέντρο κοντά στη λίμνη και ακολουθώντας το δρόμο προς το Καινούργιο ή την  Παραβόλα, ανατολικά, ο πρώτος και σημαντικότερος οικισμός που συναντάμε στα βόρεια της Τριχωνίδας είναι το Παναιτώλιο, το μεγαλύτερο χωριό της Τριχωνίδας, γενέτειρα πατρίδα του μεγάλου Έλληνα γλύπτη Χρήστου Καπράλου. Στα ανατολικά του Παναιτωλίου, στις παρυφές της λίμνης βρίσκονται τα «Αμπάρια». Εδώ υπήρχε το παλιό αντλιοστάσιο του Παναιτωλίου, το οποίο ανακαινίστηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE - ΦΥΣΗ 1999, «Δράσεις για την προστασία των ασβεστούχων βάλτων της λίμνης Τριχωνίδας» και μετατράπηκε σε Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας (ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ).

Agrinio-city-view

Αξιοθέατα

Η ιστορία του Αγρινίου συνδέεται με πολλά σημαντικά πετρόχτιστα κτήρια, παλιές καπναποθήκες, ιστορικούς ναούς, και διατηρητέα. Τα κτήρια αυτά αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου με ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

www.discoveragrinio.gr

Πολιτιστικά

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου στεγάζεται σε κτήριο που βρίσκεται νοτιοανατολικά του μεγάλου πάρκου της πόλης και κτίστηκε τη δεκαετία του ’60 με δωρεά των αδελφών Παπαστράτου. Εκτίθενται ευρήματα που καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από τη Νεολιθική εποχή (7η χιλιετία π.Χ.) έως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια (4ος αι. π.Χ.) και προέρχονται από ολόκληρο το νομό Αιτωλοακαρνανίας, εκτός των περιοχών Θέρμου και Θυρρείου.

winery

Οινοτουρισμός

Οι αμπελώνες του βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή όπου οι  γεωκλιματικές συνθήκες είναι άριστες για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρασιού . Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, η Μαυροδάφνη καθώς και οι κοσμοπολίτικες ποικιλίες Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah.

oikotourismos_agrinio

Οικοτουρισμός

Η μεγαλύτερη και κατά πολλούς γραφικότερη λίμνη της Ελλάδας, η λίμνη Τριχωνίδα, βρίσκεται στην καρδιά της Αιτωλοακαρνανίας. Η Τριχωνίδα έχει επιφάνεια 95 τ.χμ., μέγιστο μήκος 19χλμ, πλάτος 6 χλμ, περίμετρο 58 χλμ και μέγιστο βάθος 58 μέτρα. Το οικοσύστημα της λίμνης Τριχωνίδας βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με τα γειτονικά οικοσυστήματα του κάμπου του Αγρινίου, της Μακρυνείας, του Παναιτωλικού, του Αρακύνθου, των βουνών της Ναυπακτίας και της Λυσιμαχίας. Η λίμνη είναι εντεταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.

thriskeftikos

Θρησκευτικός Τουρισμός

Από την κεντρική πλατεία του χωριού Καινούργιου, στρίβοντας αριστερά σε μόλις 6χλμ. θα βρεθείτε στο χωριό  Βλοχός και σε 3 χλμ. θα βρεθείτε στην Ακρόπολη των Θεστιέων. Σε πλάτωμα νότια της κορυφής βρίσκεται το Μοναστήρι του Βλοχού. Το μοναστήρι έχει παλιότερα και νεότερα κτίσματα, μεταξύ των οποίων και ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου.

oreivasia

Αθλητικός Τουρισμός

Πεζοπορία

Στην  ευρύτερη περιοχή του Καινούργιου και της Παραβόλας ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα για αρκετούς περιπάτους παραλίμνια ειδικότερα στις θέσεις Δογρή και Βαρειά.

Επίσης υπάρχουν διαδρομές που προσφέρουν τη δυνατότητα πεζοπορίας προς το Παναιτωλικό όρος.

iamatikos

Ιαματικός τουρισμός

Στη λίμνη Λυσιμαχία βρίσκονται δυο ιαματικές πηγές, του Μουρστιάνου και της Χέλοβας. Οι πηγές βρίσκονται δίπλα στη λίμνη Λυσιμαχία και σε υψόμετρο 30 μέτρα από την επιφάνεια της λίμνης. Τα λουτρά είναι γνωστά από την αρχαιότητα και βρίσκονταν στην περιφέρεια της αρχαίας πόλης της Αιτωλίας με το όνομα Υρία, η οποία μετονομάστηκε στις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα προς τιμήν του βασιλιά Λυσίμαχου σε Λυσιμαχία.