Διαδρομή περιμετρικά της λίμνης Τριχωνίδας

Αγρίνιο-Καινούργιο-Παραβόλα-Θέρμο-Μακρυνεία

Από την πόλη του Αγρινίου που είναι το μεγαλύτερο αστικό και εμπορικό κέντρο κοντά στη λίμνη και ακολουθώντας το δρόμο προς την Παραβόλα ή Θέρμο, ανατολικά, ο πρώτος και σημαντικότερος οικισμός που συναντάμε στα βόρεια της Τριχωνίδας είναι το Παναιτώλιο, το μεγαλύτερο χωριό της Τριχωνίδας, γενέτειρα πατρίδα του μεγάλου Έλληνα γλύπτη Χρήστου Καπράλου.

Συνεχίζοντας το δρόμο προς την Παραβόλα και το Θέρμο συναντάμε το χωριό Καινούργιο. Βόρεια του χωριού, χτισμένη σε απόκρημνη κορυφή, η Ακρόπολη των Θεστιέων, που δεν ήταν μόνο μια φυσικά οχυρή θέση αλλά και μια καταπληκτική βίγλα με θέα σε ολόκληρη την Τριχωνίδα και τη λεκάνη του κάτω ρου του Αχελώου μέχρι τις κορυφές του Αράκυνθου και του Παναιτωλικού. Σημείο αναφοράς στην περιοχή αποτελούν οι υποδομές αναψυχής στις θέσεις “Αμπάρια” στο Παναιτώλιο  και  Άγιος Γεώργιος Καινούργιου (δείτε επίσης την ενότητα “Λίμνη Τριχωνίδα”). Στη θέση “Αμπάρια” βρίσκεται και το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας (ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ.)

Τρία χιλιόμετρα ανατολικά του Καινούργιου συναντάμε το χωριό Παραβόλα όπου υπήρχε η Αρχαία Αιτωλική πόλη Βουκάτιο. Αν από την Παραβόλα ακολουθήσουμε τον παραλίμνιο δρόμο, θα απολαύσουμε μία διαδρομή μέσα σε πλατάνια και λεμονοπορτοκαλιές με γραφικές ταβέρνες δίπλα στη λίμνη. Στη διαδρομή συναντάμε τον συνοικισμό Δογρή, όπου υπάρχουν υποδομές εστίασης και αναψυχής. Μία στάση εδώ…για καφεδάκι ή φαγητό αγναντεύοντας την λίμνη !!!

Συνεχίζοντας συναντάμε το χωριό Μυρτιά με τα ονομαστά θειούχα λουτρά. Από τα λουτρά της Μυρτιάς, για όσους αγαπούν την πεζοπορία, υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στο Πετροχώρι. Ακολουθώντας το δρόμο που απομακρύνεται από τις όχθες της λίμνης και ανηφορίζει προς το Θέρμο φθάνουμε στην Αγία Σοφία. Το παλιό όνομα του χωριού, Μόκιστα, έχει σλαβική προέλευση και σημαίνει πρασινάδα, βλάστηση. Σε υψόμετρο 360 μ. περίπου πάνω και βόρεια από τη λίμνη Τριχωνίδα, σε ένα καταπράσινο και γοητευτικό οροπέδιο, υπάρχει το ιερό λίκνο των Αιτωλών και το κέντρο της πολιτιστικής τους ιστορίας, το Θέρμο. Το Θέρμο ήταν η πρωτεύουσα της Αιτωλικής Συμπολιτείας,  της τελειότερης ίσως πολιτειακής οργάνωσης που δημιούργησαν οι Έλληνες. Το καλοκαίρι τον Αύγουστο, στο Θέρμο, γίνονται γιορτές προς τιμήν του Κοσμά του Αιτωλού.

Τρία χιλιόμετρα βόρεια του Θέρμου βρίσκεται το χωριό Μέγα Δέντρο, γενέτειρα δύο σημαντικών προσωπικοτήτων, του Ευγένιου Γιαννούλη του Αιτωλού και του Κοσμά του Αιτωλού. Στα νοτιοανατολικά του Θέρμου το Πετροχώρι, ονομαστό για το κρασί του και τα πετρόκτιστα παραδοσιακά σπίτια του, είναι κτισμένο πάνω σε ράχη που αγναντεύει τη λίμνη πανοραμικά καθώς και όλα τα γύρω βουνά. Στις πλαγιές ανάμεσα στο Πετροχώρι και το μοναστήρι του Φωτμού, σώζεται ένα από τα λίγα δάση ήμερης βελανιδιάς της χώρας μας.

Από το Πετροχώρι κατεβαίνουμε νότια στα καμπίσια χωριά Σιταράλωνα, Πάμφιο, Μαραθιά και Κάτω Μακρινού. Από την Κάτω Μακρινού υπάρχει δρόμος ο οποίος ανεβαίνει στην ορεινή Ναυπακτία, επίσης μια περιοχή εξαιρετικού κάλλους και μεγάλης βιοποικιλίας. Στα μισά της διαδρομής προς τη Ναύπακτο συναντάμε τη γέφυρα του Μπανιά η οποία ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού Εύηνου. Το σημείο αυτό είναι τόπος συνάντησης των φίλων του ράφτινγκ και του καγιάκ που έρχονται απ’ όλη την Ελλάδα για να πάρουν μέρος σ’ αυτά τα αθλήματα μέσα στα νερά του ποταμού.

Από τους πρόποδες του Αρακύνθου μέχρι τις όχθες της Τριχωνίδας ανοίγεται ένας μακρόστενος κάμπος. Οι παραλίμνιες περιοχές της Μακρυνείας, όπως το εκτεταμένο πλατανόδασος στη Καψοράχη κοντά στις όχθες της λίμνης, καθώς επίσης και το παραδοσιακό λιμανάκι Μούρτος, αποτελούν σημεία ενδιαφέροντος. Στην περιοχή υπάρχουν υποδομές εστίασης και αναψυχής (δείτε επίσης την ενότητα “Λίμνη Τριχωνίδα”).

Στη Γαβαλού αξίζει μία επίσκεψη στο Ασκληπιείο-θεραπευτήριο του αρχαίου Τριχωνίου και λίγα χιλιόμετρα από τη Γαβαλού συναντάμε το ιστορικό Μοναστήρι της Κατερινούς (δείτε επίσης την ενότητα “Λίμνη Τριχωνίδα” και στον “Εναλλακτικό Τουρισμό” τις επιλογές για “Θρησκευτικό Τουρισμό”).

Τέλος, στις περιοχές του Αρακύνθου και στο φαράγγι της Κλεισούρας παρατηρείται σημαντικό ενδιαφέρον για ορειβασία και οικοτουρισμό. Οι περιοχές αυτές είναι ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000 και παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τα ενδημικά είδη χλωρίδας και ιδίως βραχόφυτων, τα αχανή δρυοδάση και την παρατήρηση άγριας ορνιθοπανίδας και άλλων δασόβιων πουλιών.