Εκδηλώσεις

Στις 6 Αυγούστου, της  «Μεταμόρφωσης του Σωτήρος», το Αγγελόκαστρο έχει το φημισμένο πανηγύρι που γιορτάζει το πλέον ιστορικό  μοναστήρι του, γνωστό ως «Παντοκράτορας». Ένα πανηγύρι με εκδηλώσεις και χορευτικά που φανερώνει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.

Το ιστορικό μοναστήρι του Παντοκράτορα  βρίσκεται απέναντι από το «Κάστρο των Αγγέλων», σε λοφίσκο που υψώνεται του Αγγελοκάστρου και είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

DSC02724

Το μοναστήρι του Παντοκράτορα

 

Η είσοδος στο εσωτερικό του μοναστηριού είναι στην ανατολική πλευρά, όπου ανοίγεται τοξωτή μεγαλόπρεπη θύρα. Το καθολικό, στο κέντρο της αυλής, σχηματίζει τρίκλιτη βασιλική και σταυροειδή τρούλο. Χαρακτηριστικό γνώρισμα, είναι η μεγάλη ημικυκλική αψίδα του ιερού στην ανατολική πλευρά, που εξωτερικά ο ημικυκλικός της κύλινδρος διασπάται ανεπαίσθητα και μετατρέπεται σε επτάπλευρο. Ο ναός, εκτός από τη Μεταμόρφωση του Χριστού, είναι αφιερωμένος και στον Άγιο Χαράλαμπο, γιατί το μοναστήρι χτίστηκε στο χώρο όπου παλαιότερα υπήρχε ναός του αγίου Χαράλαμπου.

Από τα κειμήλια που διατηρούνται στον Παντοκράτορα, αξιομνημόνευτα είναι δύο μικρές αργυρές λειψανοθήκες, με ανάγλυφες παραστάσεις και σταυρός λεπτής τέχνης, από άργυρο και σμάλτο, με σκηνές από το Δωδεκάορτο.

Επίσης στο Αγγελόκαστρο, στις 30 Ιουνίου γίνονται θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο Αγγελοκάστρου “ΑΧΕΛΩΟΣ”, προς τιμή της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων.