xontroelia

Γαστρονομία

Η γη της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου ευνοημένη από τις εύφορες πεδιάδες και το μεσογειακό κλίμα είναι ένας τόπος όπου μπορεί να ευδοκιμήσει πληθώρα αγαθών. Παρακάτω παρουσιάζουμε μερικά χαρακτηριστικά προϊόντα της περιοχής.

Χοντρολιά ή Κονσερβολιά Αγρινίου

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της χοντρολιάς Αγρινίου είναι ο ευμεγέθης γεμάτος σάρκα καρπός της. Πλούσια, γήινη γεύση που συμπυκνώνει τα αρώματα της αιτωλοακαρνανικής γης. Από το καθημερινό σας γεύμα, μέχρι το γιορτινό τραπέζι η χοντρολιά Αγρινίου σας γεμίζει γευστικά με τον πληθωρικό γεμάτο αρώματα καρπό της.

Μαλαγουζιά 

Η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας μας κληροδότησε την ονομασία του «οίνου» από τον μυθικό βασιλιά  της περιοχής Οινέα. Πέρα όμως από την αρχαία ονομασία του κρασιού μας χάρισε απλόχερα μια δημοφιλέστατη ελληνική ποικιλία κρασιού, την Μαλαγουζιά. Η ελληνική αυτή ποικιλία δίνει αρωματικά λευκά κρασιά που ευφραίνουν τις αισθήσεις ακόμη και των πιο απαιτητικών ουρανίσκων.

Σύνδεσμος 

http://www.kathimerini.gr/96755/article/epikairothta/ellada/h-anagennhsh-ths-staxtopoytas-malagoyzias

http://www.newwinesofgreece.com/el_malagouzia.html

Φράουλα

Οι φράουλες είναι για πολλούς το αγαπημένο τους φρούτο. Η υψηλή διατροφική τους αξία, το ζωηρό χρώμα τους, σε συνδυασμό με την γλυκιά και ταυτόχρονα ελαφρώς όξινη γεύση τους, τις καθιστούν μια αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων. Η παρουσία της φράουλας στην περιοχή του Αγρινίου είναι προφανής. Αρκεί κανείς να διασχίσει την εθνική οδό και θα συναντήσει έναν σημαντικό αριθμό παραγωγών σχεδόν σε κάθε χωριό ή κομβικό σημείο του δρόμου.

http://www.tovima.gr/health-fitness/article/?aid=451935

Εσπεριδοειδή

Από τα προϊόντα της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα εσπεριδοειδή. Τα πλέον ονομαστά είναι τα εσπεριδοειδή Γουρίτσας. Καλλιεργημένα στο ήπιο κλίμα της λίμνης Τριχωνίδας είναι πλούσια σε χυμούς και γεύση. Από το εξωτικό σαγκουίνι μέχρι το πορτοκάλι και το λεμόνι της περιοχής, θα διαπιστώσετε την αυθεντικότητα των αρωμάτων που παραπέμπουν σε αληθινές και γνήσιες γεύσεις.

Κάστανο Αρακύνθου Μακρυνείας

Στο πλούσιο περιβάλλον της Τριχωνίδας σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα ευδοκιμούν καστανιές της ποικιλίας «Μαρόνια». Τα κάστανα αυτά είναι εξαιρετικά εύγευστα και θρεπτικά. Η αγάπη των ντόπιων για το κάστανο φαίνεται από τον τρόπο με το οποίο φροντίζουν τις καλλιέργειές τους, αλλά και από την γιορτή κάστανου που διοργανώνεται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία.

http://www.biotrichonis.gr/products/kastanocat

Αθερίνα Τριχωνίδας

Το γεγονός ότι η λίμνη Τριχωνίδα αποκαλείται το «Πέλαγος της Αιτωλίας» δεν είναι τυχαίο μιας και στα νερά της ζει ένα ψάρι του αλμυρού νερού, η αθερίνα. Είναι άγνωστο το πότε και το πώς αυτό το ψάρι της θάλασσας μεταπήδησε και προσαρμόστηκε στα γλυκά νερά της λίμνης. Αυτό που είναι γνωστό σε πολλούς, είναι η υπέροχη γεύση της.

http://www.biotrichonis.gr/productscat/atherina

Χέλι Τριχωνίδας

Το οικοσύστημα της Τριχωνίδας προσφέρει ένα φιλόξενο μέρος για την ανάπτυξη χελιών. Ξεκινούν το ταξίδι τους από την θάλασσα των Σαργασών και για την αναπαραγωγή τους επιστρέφουν σε αυτή. Στο μεσοδιάστημα ζουν και αναπτύσσονται στην μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας. Ανεξάρτητα από το περιπετειώδες ταξίδι του βιολογικού τους κύκλου μπορείτε να το γευτείτε τηγανητό ή ψητό.

Σύνδεσμος 1