trixonida

Γενικά

Φυσικό Περιβάλλον

linmi1

Η μεγαλύτερη και κατά πολλούς γραφικότερη λίμνη της Ελλάδας, η λίμνη Τριχωνίδα, βρίσκεται στην καρδιά της Αιτωλοακαρνανίας. Η Τριχωνίδα έχει επιφάνεια 95 τ.χμ., μέγιστο μήκος 19χλμ., πλάτος 6 χλμ., περίμετρο 58 χλμ. και μέγιστο βάθος τα 58 μέτρα. Το οικοσύστημα της λίμνης Τριχωνίδας βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με τα γειτονικά οικοσυστήματα του κάμπου του Αγρινίου, της Μακρυνείας, του Παναιτωλικού, του Αρακύνθου, των βουνών της Ναυπακτίας και της Λυσιμαχίας. Η λίμνη είναι εντεταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.

H περιοχή από την οποία συλλέγει τα νερά της έχει έκταση 215 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η κοιλότητα της λίμνης περικλείεται από την ανατολική πλευρά από το όρος του Παναιτωλικού (2000 μ.) και απέναντι ακριβώς  από τον Αράκυνθο ή Ζυγό (984 μ.).

Παλαιότερα, γύρω από την Τριχωνίδα και τη Λυσιμαχία υπήρχαν πλούσια παραλίμνια δάση, τόσο πυκνά που ήταν δύσκολο να τα διαβεί κανείς. Αποτελούνταν από φράξους, ιτιές, πλατάνια, σκλήθρα, λεύκες, λυγαριές και πρόσφεραν καταφύγιο σε πολλά σπάνια είδη ζώων και πουλιών. H περιοχή ήταν από παλιά τόπος κυνηγιού για τους ντόπιους αλλά και περιηγητές-Έλληνες και ξένοι, είχαν κυνηγήσει εδώ. “Κατά τη διάρκεια της διαδρομής το ρίχναμε στο κυνήγι, καθώς περνούσαμε από πλούσια κυνηγοτόπια”, γράφει ο Τούρκος περιηγητής Eβλία Tζελεμπί, που πέρασε από τις λίμνες τον 19o αιώνα. Στην περιοχή της Λυσιμαχίας υπήρχε το μεγαλύτερο παραλίμνιο δάσος της Ελλάδας, το οποίο εκριζώθηκε και η γη αποδόθηκε στην καλλιέργεια. Το έργο αυτό άρχισε το 1915 και τελείωσε πριν από τη γερμανική κατοχή.

Σήμερα η παραλίμνια βλάστηση της Τριχωνίδας είναι πιο αραιή, αλλά παραμένει πάντα πλούσια σε σχέση με άλλες λίμνες της Ελλάδας. Αποτελείται από πλατάνια, φράξους, ιτιές, λεύκες, καβάκια, σκλήθρα, λυγαριές, κυπαρίσσια, δάφνες, πικροδάφνες. Στις πλαγιές των παραλίμνιων λόφων κυριαρχεί η μεσογειακή μακία, που απαρτίζεται από σχίνα, σπάρτα, κουμαριές, ρείκια, φιλύκια, κουτσουπιές, χαρουπιές, τρικουκιές, παλιούρια, ασφάκες και θυμάρι.

Πριν από εκατομμύρια χρόνια, μεταξύ των Αιτωλικών και Ακαρνανικών βουνών, στην αιτωλική πεδιάδα, σχηματιζόταν μια μεγάλη λίμνη μέσα στην οποία χυνόταν ο ποταμός Αχελώος για να ξαναβγεί νότια, από τα Στενά της Κλεισούρας – τα «Κύκνεια Τέμπη» των αρχαίων -, κι ύστερα να χυθεί με ορμή στον κόλπο του Αιτωλικού.
Στο πέρασμα των αιώνων, έπειτα από καθιζήσεις και γεωλογικές αναταράξεις στην περιοχή μεταξύ του Aρακύνθου και των απέναντι Ακαρνανικών βουνών, ο Αχελώος στράφηκε προς το μέρος της καθίζησης και πήρε την τωρινή του «στράτα». H μεγάλη αρχαία λίμνη χωρίστηκε στα τρία, στις σημερινές Τριχωνίδα, Λυσιμαχία και Oζερό, και η Κλεισούρα μετατράπηκε σε στεγνή κοίτη, με τους ωραίους, αξιοπερίεργους βράχους και τις απόκρημνες όχθες της.

H Τριχωνίδα πήρε μάλλον το όνομά της από την αρχαία πόλη Tριχώνιο, που βρίσκεται δίπλα της, κοντά στο χωριό της Γαβαλούς. H Λυσιμαχία ονομαζόταν επίσης Yρία ή Kωνώπη. Παλαιότερα, σε περιόδους πλημμυρών οι δύο τους ενώνονταν και φαίνονταν σαν μια λίμνη, που οι κάτοικοι της περιοχής ονόμαζαν Λίμνη του Aπόκουρου.

Παλιά, όταν οι δύο λίμνες ενώνονταν με αβαθείς βάλτους, για να αποφεύγεται ο κύκλος της Λυσιμαχίας από την ξηρά, η επικοινωνία γινόταν με πλοιάρια και γαΐτες. Κατά την παράδοση, ο μουσελίμης του Kάρελι, Aλάημπεης, αποφάσισε, γύρω στα 1773, το χτίσιμο γεφυριών για να συνδέσει τους κάμπους του Παναιτωλίου και των Παπαδάτων. Επέβαλε στους κατοίκους των παραλίμνιων χωριών προσωπική εργασία και εισφορά, διέθεσε και ο ίδιος σημαντικό τμήμα από τους καταβαλλόμενους φόρους κι έτσι χτίστηκαν τα γεφύρια. Τριακόσιες εξήντα καμάρες συνολικού μήκους περίπου τριών χιλιομέτρων – που συνέδεαν τις δύο λίμνες. Σήμερα, δυστυχώς, τα γεφύρια αυτά έχουν καταστραφεί, μετά τη δημιουργία της εθνικής οδού.

Χλωρίδα

Η χλωρίδα στην περιοχή της λίμνης είναι πολύ σημαντική. Εδώ φύεται το ενδημικό φυτό της Eλλάδας, Centaurea aetolica. Από τον Μάρτη ως το Σεπτέμβρη – Οκτώβρη, στα υγρολίβαδα, στα λιβάδια, στα γύρω δάση, στα φρύγανα, στη μακία, στους ελαιώνες, φυτρώνουν πλήθος σπάνιες ορχιδέες: Ophrys apifera, Ophrys lutea, Ophrys oestrifera, Ophrys speculum, Limodorum abortivum, Anacamptis pyramidalis, Barlia robertiana, Orchis italica, Orchis laxiflora, Orchis mascula, Orchis palustris κ.ά. Kοντά στο νερό φυτρώνουν οι όμορφες κίτρινες ίριδες των βάλτων (Iris pseudacorus), ενώ στα γύρω λιβάδια μπορεί να συναντήσει κανείς ίριδες (Iris cretica, Iris germanica), γλαδιόλες (Gladiolus illyricus) και ανεμώνες με κόκκινα, μωβ ή λευκά χρώματα (Anemone coronaria, Anemone pavonina).

Σε σκιερές τοποθεσίες, συνήθως κάτω από μεγάλα δέντρα ή θάμνους, φυτρώνουν τα όμορφα κυκλάμινα (Cyclamen graecum και Cyclamen persicum). Στα γύρω λιβάδια φυτρώνουν τα Alium, τα Convolvulus, οι καμπανούλες (Campanula sp.), ενώ μέσα στη μακία βλάστηση φυτρώνουν οι αγριοτριανταφυλλιές (Rosa sp.) και οι έρικες (Erica sp.).

Πανίδα

H μεγάλη ποικιλία της βλάστησης και των οικοσυστημάτων δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για πλούσια και μοναδική πανίδα. H λίμνη της Tριχωνίδας είναι από τις πιο σημαντικές της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα ψάρια του γλυκού νερού. H ιχθυοπανίδα της, που περιλαμβάνει 18 είδη, αποτελείται από ενδημικά της Eλλάδας, ενδημικά της Aιτωλοακαρνανίας και ενδημικά της λίμνης. Αντιπροσωπευτικά είδη ψαριών είναι τα εξής: Atherina boyeri (Αθερίνα), Barbus albanicus (Στρωσσίδι), Cobitis trichonica (Τριχονοβελονίτσα), Economidichthys pygmaeus (Λουρογωβίος), Economidichthys trichonis (Νανογοβιός), Rutilus vlikiensis (Δρομίτσα), Scardinius acarnanicus (Τσερούκλα), Silurus aristotelis ( Γλανίδι) και Tropidophoxinellus hellenicus (Γουρνάρα). H περιοχή είναι επίσης από τις πιο πλούσιες της Αιτωλοακαρνανίας σε αμφίβια και ερπετά.  H περιοχή είναι επίσης από τις πιο πλούσιες της Αιτωλοακαρνανίας σε αμφίβια και ερπετά. Εδώ υπάρχουν ο δεντροβάτραχος (Hyla arborea) και άλλα είδη βατράχων, όπως η Rana graeca, η Rana ridibunda, η Rana dalmatina. Ακόμη, υπάρχουν ο φρύνος (Bufo bufo) και ο πρασινόφρυνος (Bufo viridis), ενώ στα γύρω από τη λίμνη βουνά υπάρχει η Bombina variegata.

Από τα ερπετά έχουν βρει ιδανικούς βιοτόπους για διατροφή και αναπαραγωγή οι δύο νεροχελώνες (Emys orbicularis και Mauremis caspica), όπως και τα νερόφιδα (Natrix natrix και Natrix tesselatο). Άλλα ερπετά στην περιοχή είναι οι χερσοχελώνες (Testudo hermanni και Testudo marginata). Άλλα είδη φιδιών, εκτός από τα νερόφιδα, στην περιοχή της λίμνης είναι η οχιά, ο σαπίτης, η σαΐτα, ο τυφλίτης, ο λαφίτης κ.ά. συναντάται επίσης σημαντικός αριθμός από σαύρες, όπως οι Lacerta viridis, Lacerta trilineata, Podarcis taurica, Anguis fragilis, Ablepharus kitaibelii κ.ά.

Σύμφωνα με τον ορνιθολόγο Reiser (1905), στην περιοχή της Τριχωνίδας φώλιαζαν στις αρχές του 20ού αιώνα η καστανόχηνα (Tadorna ferruginea), η βαλτόπαπια (Aythya nyroca) και ο βασιλαετός (Aquila heliaca). Παλιότερα, σε διάφορα παραλίμνια χωριά φώλιαζαν πελαργοί (Ciconia ciconia), που είναι δείκτης της υγείας των υγροτοπικών και αγροτικών οικοσυστημάτων. Σήμερα όμως άρχισαν και πάλι να επιστρέφουν μετά τη μείωση των καλλιεργειών και  των φυτοφαρμάκων.

H περιοχή είναι επίσης πλούσια σε θηλαστικά. Το θηλαστικό που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η βίδρα (Lutra lutra), ένα από τα πιο σπάνια στην Ευρώπη, που απειλείται με εξαφάνιση.

Πηγή: http://www.greenapple.gr/index.php

Παραλίμνιοι οικισμοί

Η λίμνη Τριχωνίδα πλαισιώνεται από πολλούς μικρούς και μεγάλους οικισμούς, οι οποίοι με την αρχιτεκτονική τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, προσδίδουν στον περιβάλλοντα χώρο της λίμνης μια ξεχωριστή ταυτότητα. Περιμετρικά της λίμνης συναντούμε τις Δημοτικές Ενότητες (Δ.Ε.) των Θεστιέων, της Παραβόλας,  της Μακρυνείας και του Αρακύνθου καθώς και τον Δήμο Θέρμου.

Ξεκινώντας από την βορειοδυτική είσοδο της Τριχωνίδας, συναντούμε την Δ.Ε. Θεστιέων όπου η Ακρόπολη και τα μισογκρεμισμένα τείχη μαρτυρούν την ιστορικότητα της περιοχής. Η θέα στη λίμνη είναι μοναδική. Περίτεχνα κτίσματα, ξωκλήσια, εσπεριδοειδή και φυσικά το ευλογημένο δέντρο της ελιάς συμπληρώνουν το τοπίο.

Συνεχίζοντας στο βορεινό τμήμα της λίμνης συναντούμε την Δ.Ε. Παραβόλας. Η φυσική ομορφιά της λίμνης και του Παναιτωλικού όρους σε συνδυασμό με τα βυζαντινά μνημεία και το κάστρο της Παραβόλας ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Στο ανατολικότερο τμήμα της λίμνη Τριχωνίδας συναντάμε τον Δήμο Θέρμου ο οποίος εκτός από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του (πρωτεύουσα της Αιτωλικής Συμπολιτείας, γενέτειρα του Κοσμά του Αιτωλού) διαθέτει πλούσιο φυσικό περιβάλλον και όμορφα λιθόκτιστα κτήρια.

Ανάμεσα από το νότιο τμήμα της Τριχωνίδας και του όρους Αρακύνθου συναντούμε την Δ.Ε. Μακρυνείας της οποίας οι κάτοικοι ασχολούνταν παραδοσιακά με την καλλιέργεια καπνού. Σήμερα η οικονομία της περιοχής στηρίζεται στην καλλιέργεια ελιάς, την κτηνοτροφία και την αλιεία στην λίμνη.

Αφήνοντας πίσω μας την Δ.Ε. Μακρυνείας συναντάμε την Δ.Ε. Αρακύνθου που έλαβε το όνομά της από το ομώνυμο όρος. Το όρος Αράκυνθος ή Ζυγός παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά την χλωρίδα και την πανίδα και για τον λόγο αυτό είναι εντεταγμένο στο δίκτυο Natura 2000.

Ο Αράκυνθος έχει τεράστια οικολογική σημασία καθώς καλύπτεται από μεσογειακή μακία (είδος βλάστησης), φρύγανα (θάμνοι), κωνοφόρα και βελανιδιές. Στην περιοχή της Κλεισούρας, ζουν τα Όρνια, ο Χρυσαετός, ο Κραυγαετός, ο Πετρίτης, ο Δενδρογέρακας, το Χρυσογέρακο, το Σαίνι, ο Μπούφος, η Τυτώ και πλήθος μικρών Στρουθιόμορφων. Κατά τη διάρκεια του  χειμώνα στη περιοχή ξεχειμωνιάζουν σπάνια πουλιά όπως ο Μαυρόγυπας, ο Βασιλαετός και ο Στικταετός.

Η Δ.Ε. Αρακύνθου αποτελεί εναλλακτική εκκίνηση για την περιήγηση περιμετρικά της λίμνης Τριχωνίδας για τον επισκέπτη που προσεγγίζει την περιοχή από το Μεσολόγγι ή το Αιτωλικό.