Ιστορία

Γύρω στο 700 π.Χ. κατοικείται για πρώτη φορά η Λυσιμαχία, το όνομα της οποίας αποδίδεται στον τάφο του Λυσίμαχου, στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Στράβων μίλησε για την ύπαρξη μιας αρχαίας πόλης με το όνομα Κωνώπη που μετονομάστηκε σε Αρσινόη, την περίοδο 299-281 π.Χ., προς τιμή της Αρσινόης, κόρης του βασιλιά της Αιγύπτου Πτολεμαίου Α’. Γίνεται μια ακόμη αναφορά στο όνομα Ύρια, προερχόμενο από το ομώνυμο υδάτινο ρεύμα προς τον Αχελώο.

Η δημοτική ενότητα Αγγελοκάστρου ιδρύεται τον 13ο αιώνα μ.Χ. όταν εγκαθιδρύεται το Δεσποτάτο των Κομνηνών στην Ήπειρο και στην Αιτωλία και το όνομα του αποδίδεται στο κάστρο που έχτισε εκείνη την εποχή ο Άγγελος Κομνηνός. Τον ίδιο αιώνα χτίστηκε και ο ναός του Αγ. Γεωργίου που δεσπόζει σήμερα την κορυφή του λόφου του Αγγελοκάστρου, στο κέντρο περίπου του ερειπωμένου φρουρίου. Ο λόφος περιβαλλόταν από διπλό τείχος, λείψανα του οποίου σώζονται μέχρι και σήμερα. Για την οικοδόμηση του φρουρίου έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές λιθόπλινθοι, κάποιες από τις οποίες έχουν ενσωματωθεί στο σταυροειδή ναό του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται εκεί.  Το 1914 ο ναός ξαναχτίστηκε, αλλά δε διατηρήθηκε το αρχικό του σχέδιο, παρά μόνο οι εξωτερικοί τοίχοι. Οι σωζόμενοι τοίχοι του ναού δεν έχουν διακοσμήσεις, εκτός από την ανατολική πλευρά της οποίας διασώζονται τμήματα της αρχικής κατασκευής.

Για ένα  χρονικό  διάστημα το Αγγελόκαστρο πέρασε στα χέρια της κεντρικής βυζαντινής εξουσίας, την οποία διαδέχθηκε ο Ενετός κόμης Κάρολος Τόκος, ενώ το 1447 έπεσε στα χέρια των Τούρκων, επί Σουλτάνου Βαγιαζήτ Β’. Το Αγγελόκαστρο στα Ορλωφικά υπάγονταν στο αρματολίκι του Ζυγού υπό τον αρματολό Δημήτριο Μακρή και υπήρξε ενεργό μέρος στην επανάσταση κατά των Τούρκων, καθώς επίσης συμμετείχε και στην επανάσταση του ’21. Το πιο σημαντικό γεγονός που  αναφέρεται στα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης, είναι η ανατίναξη της γέφυρας του Αγγελοκάστρου από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ, με σκοπό τον αιφνιδιασμό της ιταλικής φρουράς που βρίσκονταν στο Αγγελόκαστρο.

Στο Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγρινίου  βρίσκονται αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα  της περιοχής από την Υστεροελλαδική εποχή μέχρι και τα ύστερα Ελληνιστικά χρόνια.