politistika

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Στη Δημοτική Ενότητα Θεστιέων, οι σημαντικότερες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα είναι οι εξής:

Στο Παναιτώλιο, κάθε χρόνο του Αγίου Πνεύματος γίνεται θεία Λειτουργία και πανηγύρι.

Στο Καινούργιο, τον Αύγουστο διοργανώνονται τα «Θέστια» πολιτιστικές παραδοσιακές εκδηλώσεις  και την ίδια περίοδο λαμβάνει χώρα και η Γιορτή της Αθερίνας.

Στο Καινούργιο, στις Σεπτεμβρίου  εορτάζεται η Παναγία η «Χρυσοχεριά» και γίνεται πανηγύρι.

Στη Δημοτική Ενότητα Παραβόλας, οι σημαντικότερες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα είναι οι εξής:

Στην Παραβόλα, κάθε χρόνο του Αγίου Πνεύματος γίνεται πανηγύρι και παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί.

Τα Βουκάτια

paravola

Τα Βουκάτια λαμβάνουν χώρα μετά τον Δεκαπενταύγουστο στην Παραβόλα. Οι εκδηλώσεις γίνονται στο κάστρο και στην πλατεία της Παραβόλας. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει παραδοσιακούς χορούς, την παραδοσιακή ορχήστρα και τη χορωδία καθώς επίσης να απολαύσει λαϊκές βραδιές με διάφορα συγκροτήματα.

Στην Παραβόλα, στις 26 Οκτωβρίου γίνεται ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου όπου λαμβάνει χώρα η λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου Δημητρίου και πανηγύρι στην πλατεία του χωριού.

Στη Δημοτική Ενότητα Μακρυνείας , οι σημαντικότερες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα είναι οι εξής:

Το 1ο   ή το 2ο  Σαββατοκύριακο του Αυγούστου πραγματοποιείται βαρκάδα στη λίμνη Τριχωνίδα στη θέση Μούρτος”  Καψοράχης  (παραλία λίμνης ) κατά τη διάρκεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων  “ΚΑΨΟΡΑΧΗ” σε συνεργασία με τον Ιππικό Όμιλο  “Ο ΖΥΓΟΣ”.

varkada

 kapsoraxi_xoros

Στις Άκραι (πρώην Λιθοβούνι) πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις μέσα στον Αύγουστο από τον  Εξωραϊστικό-Φιλοδασικό-Φιλαθλητικό Σύλλογο Άκρων (Λιθοβουνίου) Αιτωλοακαρνανίας “ΠΑΝΟΡΑΜΑ”. Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες λαμβάνουν χώρα  στην πλατεία του χωριού, περιλαμβάνουν προβολή ντοκιμαντέρ-ταινιών, αγώνες δρόμου, θεατρική παράσταση, μουσική, παραδοσιακούς χορούς, βραβεύσεις προσώπων, ζωντανή μουσική, διασκέδαση και γλέντι. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων επίσης λειτουργούν εκθέσεις βιβλίου, φωτογραφίας και τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.

Στην αρχή της Γαβαλούς στρίβοντας δεξιά, ο δρόμος μας οδηγεί στο παλιό χωριό, την Παλιογαβαλού. Συνεχίζοντας για 2 χιλιόμετρα περίπου, φτάνουμε στον ανακαινισμένο σήμερα Ι.Ν Ζωοδόχου Πηγής (Κελί ή Κελλάκι), κτισμένο το 1788 και στο Κρυφό Σχολείο, μέσα σε ένα πανέμορφο και καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, τα οποία αποτέλεσαν καταφύγια των κλεφτών του Ζυγού, την εποχή της Τουρκοκρατίας και των Μεσολογγιτών μετά την Έξοδο. Προτείνεται η διαδρομή αυτή να γίνει με όχημα 4Χ4 γιατί είναι χωματόδρομος και σε κάποια σημεία δύσβατος.

 kazania

Στο Κελί (ή Κελλάκι) Γαβαλούς πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παναγίας της Κελιώτισας. Από νωρίς το απόγευμα στις 22  Αυγούστου μπαίνουν  τα καζάνια στη φωτιά για να ετοιμαστεί το παραδοσιακό φαγητό του γάμου του πανηγυριού (προβατίνα με μακαρόνια). Κατά τη διάρκεια του  Μέγα Πανηγυρικού  Εσπερινού καταφθάνουν  και οι καβαλάρηδες από τον Ιππικό όμιλο “Ο ΖΥΓΟΣ” που  ξεκινούν από το παζάρι της Γαβαλούς με λαμπάδες στα χέρια τάμα στην Παναγία μας. Μετά το τέλος του εσπερινού μοιράζεται  το φαγητό στους παρευρισκομένους.

Το Μοναστήρι της Κατερινούς

katerinou

Το Ιστορικό Μοναστήρι της Κατερινούς (Γεννήσεως της Θεοτόκου) βρίσκεται στην βορεινή πλαγιά του Αρακύνθου, μέσα σε πυκνόφυτη περιοχή, τρία χιλιόμετρα νότια από το χωριό Γαβαλού, στην περιοχή της Δ.Ε.  Μακρυνείας.

Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Παναγία και συνδέεται με ουράνια αποκάλυψη. Η ονομασία Κατερινού δηλώνει τοπωνυμία, παράδοση αναφέρει ότι κάποια βοσκοπούλα ονόματι Κατερίνα που ζούσε εκεί στα χρόνια της σκλαβιάς, έβλεπε την Παναγία και άκουγε θεϊκή φωνή που της έλεγε να χτίσει το μοναστήρι, να βοηθήσει τους σκλαβωμένους και να αγωνιστεί για το λυτρωμό του γένους. Η Κατερίνα στο σημείο που έβλεπε την Παναγία έκτισε εικονοστάσι, αργότερα περί το 1100 στο ίδιο σημείο ανοικοδομήθηκε το μοναστήρι. Δυστυχώς για τους πρώτους αιώνες του Μοναστηριού δεν υπάρχουν πληροφορίες.

Το μοναστήρι έχει διώροφα κελιά που είναι χτισμένα στη βορειοδυτική πλευρά σχηματίζοντας καμαροσκέπαστη στοά προς το μέρος της αυλής. Η κεραμοσκέπαστη στέγη το 1968 αντικαταστάθηκε με τσιμεντένια. Στη μέση της δυτικής πλευράς υπάρχει ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος και δίπλα του παλιά βρύση με τρεχούμενο νερό. Στο κέντρο της μονής βρίσκεται το καθολικό. Εκεί πριν 200 χρόνια υψωνόταν τρίκλινη πέτρινη βασιλική με εγκάρσιο κλίτος, το 1979 κατεδαφίστηκε και στην θέση της χτίστηκε τσιμεντένια βασιλική με υπερυψωμένο το κεντρικό κλίτος. Η μαρτυρία ανοικοδομήσεως του μοναστηριού προέρχεται από εντοιχισμένη κεραμίδα με την επιγραφή Γέννησης της Θεοτόκου 1760. Το καθολικό αυτό είχε ανεγερθεί το 1770 πάνω στα ερείπια παλαιότερου ναού.

Από τις εικόνες που σώζονται ξεχωρίζει η “ένθρονη Θεοτόκος” στον τύπο της οδηγήτριας, κρατεί το Χριστό στην αγκαλιά της και περιβάλλεται από δυο αγγέλους και από τέσσερις προφήτες που κρατούν ειλητάρια. Στο επάνω μέρος της εικόνας αναγράφεται παντάνασσα και στο κάτω μέρος επιγραφή 1865 Μαρτίου 26, χειρ.Ιω.Ζωγράφου, δια συνδρομής Αγαθάγγελου Ιερομονάχου της μονής Κατερινούς.  Το μοναστήρι παλαιότερα είχε σπουδαία βιβλιοθήκη. Ανάμεσα στα βιβλία αναφέρονται Ευαγγέλιο του 1686 που εκδόθηκε από τον Ν. Γλυκύ στην Βενετία αφιερωμένο στον μητροπολίτη Φιλαδέλφειας Μελέτιο Τυπάλδο και βιβλίο επιγραφόμενο Μέλισσα που τυπώθηκε από τον ίδιο εκδότη στην Βενετία το 1680. Το μοναστήρι της Κατερινούς δια μέσω των αιώνων υπήρξε κέντρο θρησκευτικό, εθνικό, κοινωνικό και μορφωτικό. Ανέπτυξε πλούσια φιλανθρωπική, επαναστατική, οικονομική και πνευματική δραστηριότητα.

Εδώ έγινε η μύηση και η ορκωμοσία του Μακρή στη Φιλική Εταιρεία. Εδώ γινόταν οι εθνοσυνάξεις των Κλεφταρματωλών όπου ορκίζοντο για Ελευθερία ή Θάνατο. Σε καιρούς εσχάτης πενίας και δυστυχίας το Μοναστήρι της Κατερινούς τάιζε πεινασμένους, έκρυβε κυνηγημένους, περιέθαλπε λαβωμένους. Σε καιρούς γενικής αμάθειας και αγραμματοσύνης μάθαινε στα σκλαβωμένα ελληνόπουλα γράμματα στο κρυφό σχολειό που λειτουργούσε στο μοναστήρι. Πηγή:ieramonikaterinous.gr

Στη Γαβαλού,  στις 8 Σεπτεβρίου γιορτάζει το Μοναστήρι της Κατερινούς  και παράλληλα λαμβάνουν χώρα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις “Μακρύνεια” από τον Προοδευτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αρχαιοφίλων Γαβαλούς (Π.Ε.Σ.Α.Γ.) σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου, την Τοπική Κοινότητα Γαβαλούς και το Σύλλογο Γαβαλιωτών Αθήνας. Στις εκδηλώσεις συμμετέχει ενεργά και ο Ιππικός Όμιλος  “Ο ΖΥΓΟΣ”.

xoros_makryneia

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών πραγματοποιείται και η γιορτή του καλαμποκιού, όπου προσφέρεται δωρεάν ψημένο καλαμπόκι σε όλους τους παρευρισκόμενους και διάφορα εδέσματα, γίνεται παρέλαση  από τον Ιππικό Όμιλο καθώς επίσης και εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς από τον πολιτιστικό  σύλλογο. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, αγιογραφίας, λαϊκής τέχνης και τοπικών προϊόντων και εδεσμάτων  που λειτουργούν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Στη Δημοτική Ενότητα Αρακύνθου, οι σημαντικότερες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα είναι οι εξής:

Στην Γραμματικού γιορτάζουν τα «Αχίλλεια» του Αγίου Πνεύματος  κατά τη διάρκεια των οποίων γίνονται γαϊδουροδρομίες  και εκδηλώσεις με διάφορα χορευτικά.

Στην Ματαράγκα,  γιορτάζουν τα  «Λαζάρια» την Παρασκευή παραμονή Σάββατο του Λαζάρου . Το έθιμο προέρχεται από την Τουρκοκρατία και αυτή η εκδήλωση παίζει σημαντικό ρόλο στην Έξοδο του Μεσολογγίου, που έγινε μια μέρα μετά το Σάββατο του Λαζάρου, όταν οι λίγοι κάτοικοι της περιοχής, θέλησαν να κάνουν αντιπερισπασμό στις πολιορκητικές δυνάμεις.

lazaria

Οι Μακρυνιώτες μάζεψαν όλα τα κύπρια και τα κουδούνια, τα οποία χτυπούσαν όλο το βράδυ για να δώσουν τη ψευδαίσθηση στους εχθρούς πως έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλη δύναμη. Η παρέλαση των αλόγων έχει πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς επίσης και οι παραδοσιακοί σύλλογοι που με εκδηλώσεις αναπαριστάνουν την ημέρα αυτή.

Στην Ματαράγκα τους καλοκαιρινούς μήνες  λαμβάνει μέρος και το ψάρεμα της τσουρούκλας (ψάρι γλυκού νερού). Ο Ναυτικός Όμιλος Τριχωνίδας (Ν.Ο.Τ.) στην προσπάθειά του να αναδείξει το ναυταθλητισμό στη λίμνη Τριχωνίδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του νομού μας,  διοργανώνει τον  ανοιχτό (OPEN) Αγώνα Αθλητικής Αλιείας Επιφανείας με πετονιά (συρτή) στη λίμνη Τριχωνίδα, στη θέση Βουζά στη Ματαράγκα στις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις του Ομίλου. Στον αγώνα μπορούν να λάβουν μέρος επαγγελματίες ή ερασιτέχνες ψαράδες από όλη τη χώρα.

Στις Παπαδάτες , η γιορτή του κρασιού γίνεται τον Ιούλιο στην πλατεία του χωριού. Μια παρέλαση και ένα γλέντι που καλά κρατεί όπου και  προσφέρεται από τους κρασοπαραγωγούς των Παπαδατών δωρεάν άφθονο κρασί και μεζέδες για όλους.

Στο Άνω Κεράσοβο, τον Οκτώβριο γίνεται η γιορτή του κάστανου, όπου μοιράζεται δωρεάν άφθονο τσίπουρο και κάστανα για όλους.

Στο Άνω Ζευγαράκι , την καθαρά Δευτέρα γιορτάζουν τα κούλουμα, αναπαριστάνοντας ένα βλάχικο γάμο.