spanakopita_agrniou

Τοπική Κουζίνα

Οι συνταγές μας 

Η κουζίνα της Αιτωλοακαρνανίας έχει κοντινή συγγένεια με την κουζίνα της Στερεάς Ελλάδας. Οι διαφορές τους είναι μικρές και έγκεινται στην μοναδικότητα των προϊόντων του κάθε τόπου. Επιπλέον κάθε νοικοκυρά έχει την δική της παραλλαγή για κάθε συνταγή. Ας απολαύσουμε μερικές αντιπροσωπευτικές γεύσεις της περιοχής.

Μπαζίνα

Για την παρασκευή της μπαζίνας βράζουμε νερό και έπειτα ρίχνουμε μέσα καλαμποκίσιο αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά ώσπου το μίγμα να γίνει σαν κρέμα. Έπειτα τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι  και το ρίχνουμε στο μίγμα. Μερικοί προτιμούν να προσθέτουν και τσιγαρίδες.

Λαδορεβανί από το Αγρίνιο

Ένα εύκολο και νόστιμο γλυκό για τις μέρες της νηστείας και όχι μόνο.

Υλικά
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
1 ποτήρι σιμιγδάλι χονδρό
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι λάδι
ζάχαρη άχνη και κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από την άχνη και την κανέλα σε μια κατσαρόλα και βράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην μας κολλήσει, έως ότου το μίγμα μας ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αδειάζουμε σε ένα μικρό ταψάκι (όχι το μεγάλο της κουζίνας ένα πιο μικρό στρογγυλό ή μακρόστενο) και ψήνουμε στους 180-200 (ανάλογα με το φούρνο) μέχρι να πάρει η επιφάνεια ένα καφέ χρώμα και να είναι ξεροψημένη αρκετά. Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα και καλή μας όρεξη!!!

Σπανακοτυρόπιτα από την Αιτωλοακαρνανία

Είναι μια πίτα που φτιάχνεται στην Αιτωλοακαρνανία από γενιά σε γενιά και χρησιμοποιούνται πολλά αρωματικά βότανα.

Υλικά

Για τα φύλλα:

1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1 κουταλιά ξύδι
λίγο αλάτι
χλιαρό νερό όσο πάρει

Για την γέμιση:

1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό
1 πράσο
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι καυκαλήθρες, μυρώνια (Ανθρίσκος), μάραθο, λάπατα και τσουκνίδες.
1/2 κιλό φέτα τριμμένη
1 φλυτζανάκι τραχανά σταρένιο
3-4 αυγά
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι – Πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα χόρτα τα βάζουμε σε σουρωτήρι. Φτιάχνουμε την ζύμη για το φύλλο. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το λάδι και το ξύδι. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό χλιαρό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι μαλακό. Το χωρίζουμε σε 4-6 μπαλάκια αναλόγως πόσο λεπτά φύλλα φτιάχνουμε, αλευρώνουμε και σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Βάζουμε τα χόρτα σε μια λεκάνη και ρίχνουμε το αλάτι, τα τρίβουμε ελαφρά και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Ανοίγουμε τα φύλλα και τα τοποθετούμε ένα-ένα σε λαδωμένο ταψί λαδώνοντας ενδιάμεσα. Τρία φύλλα (ή δύο) κάτω, γέμιση στη μέση και άλλα τρία φύλλα από πάνω. Κόβουμε τις άκρες που εξέχουν από το χείλος του ταψιού και τις γυρίζουμε μέσα στο ταψί. Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια, τρυπάμε παντού με μια οδοντογλυφίδα και ραντίζουμε με λίγο νεράκι. Ψήνουμε στους 200°C πάνω κάτω αντίσταση για 1 ώρα. Τότε βγάζουμε την πίτα και με το πίσω μέρος από ένα γύρισμα (ταψί μεγαλύτερο) αναποδογυρίζουμε την πίτα και την τοποθετούμε πάλι στο ταψί της. Την ψήνουμε 10 λεπτά ακόμη. Βγάζουμε από τον φούρνο και κόβουμε όταν κρυώσει λίγο.

Μπομπότα

Υλικά

1 κιλό καλαμποκάλευρο κοσκινισμένο
1 ποτήρι του νερού λάδι
½ κιλό φέτα
νερό βραστό όσο πάρει
αλάτι και ελαιόλαδο για επάλειψη

Εκτέλεση
Ρίχνουμε το ζεστό νερό και ζεματάμε το αλεύρι έτσι ώστε η ζύμη να γίνει λίγο σκληρή. Την πλάθουμε λίγο και μετά ρίχνουμε το λάδι και το ξαναζυμώνουμε. Προσθέτουμε το τυρί κομματιασμένο, το αλάτι και ανακατεύουμε. Στρώνουμε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί και λάδι από πάνω. Ψήνουμε 1 ώρα περίπου.

Γαρδούμπες

Υλικά

1 συκωταριά
5 ματσάκια φρέσκα κρεμμύδια
1 ματσάκι φρέσκα σκόρδα
1 ματσάκι μαϊντανό
200 γρ. ελαιόλαδο
1 ντομάτα
Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε τα κρεμμυδάκια, τα σκόρδα και το μαϊντανό σε μικρά κομμάτια. Τα στρώνουμε σε ένα ταψί.  Βάζουμε τις γαρδούμπες (τυλιγμένα κομμάτια εντόσθια, με έντερο). Ρίχνουμε το αλάτι, πιπέρι, ντομάτα, το λάδι. Τις ψήνουμε στο φούρνο 2,5 με 3 ώρες σε χαμηλή φωτιά. Όταν ροδίσουν, τις γυρίζουμε και σβήνουμε τη φωτιά, όταν σωθεί το ζουμί και μείνουν μόνο με το λάδι.