Κατηγορία
Αγρίνιο
Αρχαία
Αρχιτεκτονική
Λίμνες
Μοναστήρια
Παναιτωλικό Όρος
Τριχωνίδα
All
papapetrou

Βιομηχανική αρχιτεκτονική Οι Καπναποθήκες

Η Ιστορία της πόλης του Αγρινίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον καπνό. Τα κτήρια των καπναποθηκών είναι χώροι που έχουν σαφώς ιστορική, αρχιτεκτονική και πολιτιστική αξία για την πόλη. Αποτελούν δε σημεία αναφοράς στον πολεοδομικό της χάρτη.

Στις αρχές του εικοστού αιώνα η παραγωγή και η καπνεμπορία βρίσκονται στο απόγειό τους στην πόλη του Αγρινίου. Η εκλεκτή ποιότητα των αγρινιώτικων καπνών, η τεχνογνωσία των καπνεργατών του Αγρινίου, αλλά και το άριστο μάρκετινγκ των Αδελφών Παπαστράτου, Αδελφών Παναγοπούλου, Αδελφών Ηλίου, Αδελφών Παπαπέτρου, καθιστούν περιζήτητα τα Αγρινιώτικα καπνά στις αγορές του εξωτερικού.

vloxos

Βλοχός: Ακρόπολη Ορθοδοξίας

Βλοχός-Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Από την κεντρική πλατεία του χωριού Καινούργιου, στρίβοντας αριστερά σε μόλις 6χλμ.  θα βρεθείτε στο χωριό  Βλοχός και σε 3 χλμ. θα βρεθείτε στην Ακρόπολη των Θεστιέων. . Οι απότομοι βράχοι που περιβάλλουν το χώρο έκαναν απροσπέλαστη την ακρόπολη και, έτσι, τα τείχη ήταν αναγκαία μόνο από τα νότια και τα δυτικά. Σε αυτή την πλευρά διατηρούνται σε όλο της το μήκος αρκετοί δόμοι (πλινθόστρωση) χωρίς πύργους.

theotokos

«Ένθρονη Θεοτόκος»

Το Ιστορικό Μοναστήρι της Κατερινούς (Γεννήσεως της Θεοτόκου) βρίσκεται στην βορεινή πλαγιά του Αρακύνθου, μέσα σε πυκνόφυτη περιοχή, τρία χιλιόμετρα νότια από το χωριό Γαβαλού, στην Δ.Ε. Μακρυνείας.

kremasta

Παιχνίδισμα Γαλάζιου και Πράσινου

Η λίμνη Κρεμαστών είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδος. Δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών το 1965 από την συσσώρευση υδάτινων όγκων των ποταμών Αχελώου,  Αγραφιώτη, Ταυρωπού και  Τρικεριώτη. Η τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε έχει χωρητικότητα 4.750.000.000 κ.μ. νερού.

Η λίμνη βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας οι οποίοι ενώνονται μέσω της Γέφυρας της Επισκοπής. Σε άλλο σημείο υπάρχει και η Γέφυρα της Τατάρνας κοντά στο ομώνυμο μοναστήρι.

 

trix

Ταξίδι στο Πέλαγος της Αιτωλίας

Η μεγαλύτερη και κατά πολλούς γραφικότερη λίμνη της Ελλάδας, η λίμνη Τριχωνίδα, βρίσκεται στην καρδιά της Αιτωλοακαρνανίας. H Τριχωνίδα πήρε μάλλον το όνομά της από την αρχαία πόλη Tριχώνιο, που βρίσκεται δίπλα της, κοντά στο χωριό της Γαβαλούς. Η Τριχωνίδα έχει επιφάνεια 95 τ.χμ., μέγιστο μήκος 19χλμ., πλάτος 6 χλμ., περίμετρο 58 χλμ. και μέγιστο βάθος τα 58 μέτρα. Το οικοσύστημα της λίμνης Τριχωνίδας βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με τα γειτονικά οικοσυστήματα του κάμπου του Αγρινίου, της Μακρυνείας, του Παναιτωλικού, του Αρακύνθου, των βουνών της Ναυπακτίας και της Λυσιμαχίας. Η λίμνη είναι εντεταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.

panaitoliko_by_oneplusdesign

Παναιτωλικό – Ορεινή Πανδαισία

Το Παναιτωλικό είναι το ψηλότερο βουνό του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Πρόκειται για οροσειρά που καταλαμβάνει την περιοχή από τα βόρεια - κεντρικά έως τα ανατολικά του νομού, κατά μήκος των συνόρων με τον νομό Ευρυτανίας. Καταλήγει στην περιοχή του Αγρινίου και της Τριχωνίδας. Ψηλότερη κορυφή του είναι ο Κατελάνος με υψόμετρο 1.924 m ενώ άλλες σημαντικές κορυφές είναι η Κυρά-Βγένα, η Κόκα, ο Κούτουπας, η Τσόκα, η Κρημνίτσα και τα Αραποκέφαλα. Το Παναιτωλικό συνδέεται στα ανατολικά με το όρος Οξυά και στα βόρεια με τα όρη Χελιδώνα και Καλιακούδα.

mouseio_agriniou

Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται σε κτήριο που βρίσκεται στο πάρκο της πόλης και κτίστηκε τη δεκαετία του ’60 με δωρεά των αδελφών Παπαστράτου. Εκτίθενται ευρήματα που καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από τη Νεολιθική εποχή (7η χιλιετία π.Χ.) έως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια (4ος  αι. π.Χ.) και προέρχονται από ολόκληρο το νομό Αιτωλοακαρνανίας, εκτός των περιοχών Θέρμου και Θυρρείου.  Τα εκθέματα παρουσιάζονται σε δύο αίθουσες και έναν μικρό προθάλαμο. Στο μικρό στεγασμένο αίθριο και τον αύλειο χώρο του μουσείου εκτίθενται επιτύμβιες στήλες, λίθινα και πώρινα αρχιτεκτονικά μέλη, καθώς επίσης και διάφορα λίθινα σκεύη (π.χ. τριβείο σταριού, κ.ά.)

agelokastro

Το Κάστρο των Αγγέλων

Ένα από τους βασικούς προορισμούς της περιοχής είναι το «Κάστρο των Αγγέλων» στον ομώνυμο οικισμό του Αγγελλόκαστρου. Τα ερείπια του σώζονται σε ένα ψηλό λόφο, από τον οποίο ο επισκέπτης έχει θέα ολόκληρη την αιτωλική πεδιάδα της κεντρικής Αιτωλοακαρνανίας. Το φρούριο είναι κτίσμα των Αγγελοδουκάδων Κομνηνών και πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε στα μέσα του 13ου αιώνα. Προς τα τέλη του 13ου ή στις αρχές του 14ου αιώνα πιστεύεται ότι ανεγέρθηκε και ο ναός του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται εσωτερικά του φρουρίου,  που στη βάση του έχει μεγάλες επεξεργασμένες πέτρες από τα ερείπια της αρχαίας Αρσινόης. Από τον παλαιό ναό σώθηκε η τρίπλευρη αψίδα και μέρη των παλαιών τειχών του, χωρίς όμως αγιογραφίες. Κάτω από το λόφο που βρίσκεται ο Άγιος Γεώργιος, υπάρχουν αρχαίοι τάφοι, οι οποίοι είναι στις πλαγιές των λόφων, δίπλα από το γήπεδο του Αγγελόκαστρου.

stratos

Οδοιπορικό στην Αρχαία Πόλη Στράτου

Η αρχαία πόλη του Στράτου, τα ερείπια της πρώτης Ακαρνανικής πρωτεύουσας, βρίσκεται βόρεια του σημερινού ομώνυμου οικισμού, πολύ κοντά στη δυτική όχθη του Αχελώου, ο οποίος στην αρχαιότητα, έως τη θέση αυτή, ήταν πλωτός. Ο Στράτος υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες και καλύτερα οχυρωμένες πόλεις - κράτη της Ακαρνανίας. Από τον 4ο αιώνα έως το 272 π.Χ, ο Στράτος αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα και κεντρικό ιερό του Κοινού των Ακαρνάνων.

Τα νεκροταφεία της αρχαίας πόλης βρίσκονται εκατέρωθεν των δρόμων που την συνέδεαν με την κεντρική Ακαρνανία και την αρχαία Λιμναία (σημερινή Αμφιλοχία). Οι τάφοι, σε πολλές περιπτώσεις πλούσια κτερισμένοι, ανήκουν σε απλούς τύπους (κιβωτιόσχημοι απλοί ή κτιστοί, καλυβίτες), ενώ δεν απουσιάζουν και οι περιπτώσεις τάφων μνημειακού τύπου, της κατηγορίας των «μακεδονικών».