panaitoliko_by_oneplusdesign

Παναιτωλικό – Ορεινή Πανδαισία

Το Παναιτωλικό είναι το ψηλότερο βουνό του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Πρόκειται για οροσειρά που καταλαμβάνει την περιοχή από τα βόρεια – κεντρικά έως τα ανατολικά του νομού, κατά μήκος των συνόρων με τον νομό Ευρυτανίας. Καταλήγει στην περιοχή του Αγρινίου και της Τριχωνίδας. Ψηλότερη κορυφή του είναι ο Κατελάνος με υψόμετρο 1.924 μ. ενώ άλλες σημαντικές κορυφές είναι η Κυρά-Βγένα, η Κόκα, ο Κούτουπας ή Κούτπας, η Τσόκα, η Κρημνίτσα και τα Αραποκέφαλα. Το Παναιτωλικό συνδέεται στα ανατολικά με το όρος Οξυά και στα βόρεια με τα όρη Χελιδώνα και Καλιακούδα.

Διαβάστε

Το Παναιτωλικό είναι το μεγαλύτερο βουνό του νομού της  Αιτωλοακαρνανίας. Οι κορυφές του ξεκινούν από τη λίμνη Κρεμαστών και φτάνουν μέχρι την Τριχωνίδα. Ένα μεγάλο μέρος του όρους Παναιτωλικού είναι ενταγμένο στη ζώνη προστασίας Natura 2000 ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας με κωδικό καταγραφής (GR2310004). Το όρος Παναιτωλικό, με υψόμετρο 1924 μ., αποτελεί ένα πολυσχιδές ορεινό συγκρότημα με πολλές κορυφές, μεγάλα δάση, πανέμορφους καταρράκτες, πολύβουα ρέματα και γραφικούς οικισμούς.

Ψηλότερη κορυφή του είναι ο Κατελάνος με υψόμετρο 1.924 μ. ενώ άλλες σημαντικές κορυφές είναι η Κυρά-Βγένα, η Κόκα, ο Κούτουπας ή Κούτπας, το Νεραϊδοβούνι, η Τσόκα, η Κρημνίτσα και τα Αραποκέφαλα.

Το όρος Παναιτωλικού είναι μια ορεινή περιοχή πλαισιωμένη από ένα σύμπλεγμα χωριών και οικισμών. Το Παναιτωλικό το προσεγγίζει κανείς τουλάχιστον από τρεις διαφορετικές διαδρομές. Αρχικά από το βόρειο μέρος της λίμνης Τριχωνίδας, ανηφορίζοντας από την Παραβόλα προς τα χωριά  Νερομάνα, Καλλιθέα, Κυρά Βγένα, και Λαμπίρι.  Επίσης από την Παραβόλα προσεγγίζουμε και το καταφύγιο στο Παναιτωλικό στη θέση Διασελάκι στα 1.170 μ  αφού περάσουμε ενδιάμεσα από το χωριό Περιστέρι. Γίνεται αναφορά στο καταφύγιο στις επόμενες παραγράφους (δείτε επίσης την ενότητα "Λίμνη Τριχωνίδα" και "Διαδρομές").

Έχουμε τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε το Παναιτωλικό και από δυτικά όπου κανείς συναντά τα χωριά Σκουτερά, Σιτόμενα, Αγία Βαρβάρα, Καστανούλα, Αγία Παρασκευή και Κερασέα (δείτε επίσης την ενότητα "Παναιτωλικό").

Τέλος στο βόρειο τμήμα του βουνού συναντάμε τα χωριά Ψηλόβραχος, Αγαλιανός, Χούνη, Άγιος Βλάσιος και Πεντάκορφο. Στην περιοχή  εκτείνεται ένα ελατοδάσος που  θα σας μαγέψει και θα σας ταξιδέψει με τις ομορφιές του (δείτε επίσης τις ενότητες "Διαδρομές" και "Λίμνη Κρεμαστών").

Από το Παναιτωλικό όρος πηγάζουν δύο ποτάμια, ο ποταμός Ζέρβας ο οποίος είναι παραπόταμος του Αχελώου και πηγάζει κοντά στο χωριό Καστανούλα και ο ποταμός Ερμίτσας που πηγάζει ανατολικά του χωριού Σιτόμενα και καταλήγει στη λίμνη Λυσιμαχία.

Το Καταφύγιο

Στην καρδιά του όρους Παναιτωλικού, στην θέση Διασελάκι της Δ.Ε. Παραβόλας σε ένα σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος τόσο από άποψη ορειβατική όσο και από άποψη φυσικού τοπίου λειτουργεί το ορειβατικό καταφύγιο του ΕΟΣ Αγρινίου σε υψόμετρο 1.170 μ.

Η πρόσβαση στο καταφύγιο γίνεται από την Παραβόλα που βρίσκεται πάνω στον Ε.Ο.  Αγρινίου-Θέρμου. Πινακίδες οδηγούν προς το χωριό Περιστέρι και το καταφύγιο που απέχει από το Αγρίνιο συνολικά 24,5 χιλιόμετρα. Μέχρι το χωριό Περιστέρι υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος για όλα τα αυτοκίνητα και πούλμαν μέχρι 40 θέσεων. Από το Περιστέρι ο χωματόδρομος των 4,5 χιλιομέτρων έχει αρκετές δυσκολίες. Μπορούν να κυκλοφορήσουν μόνο ψηλά αυτοκίνητα και με τετρακίνηση (4×4). Υπάρχει και δεύτερη πρόσβαση από το χωριό Κυρα-Βγένα, αλλά ο χωματόδρομος των 6,3 χιλιομέτρων είναι κακοσυντηρημένος και δεν επιτρέπει την προσπέλαση των αυτοκινήτων τον περισσότερο καιρό.

Η δημιουργία του Ορειβατικού Καταφυγίου χρηματοδοτήθηκε από τις Κοινοτικές Πρωτοβουλίες  INTERREG II και LEADER+ μέσω της Αν. Εταιρείας ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε και τη συμβολή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας με φορέα υλοποίησης τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγρινίου. Δημιουργήθηκε έτσι ίσως το πιο σύγχρονο και όμορφο ορειβατικό καταφύγιο στην Ελλάδα τόσο από άποψη υποδομών διημέρευσης και διανυκτέρευσης όσο και από άποψη εξοπλισμού με την δημιουργία δύο (2) σύγχρονων ορειβατικών στίβων για ενήλικες και για παιδιά. Το καταφύγιο αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς και τόπο συνάντησης ορειβατών και φυσιολατρών από όλη την Ελλάδα αλλά και από την Ευρώπη. Μπορεί να εξυπηρετήσει 50 άτομα για διανυκτέρευση στα υπνοδωμάτια με πλήρη ξενοδοχειακό εξοπλισμό και θέρμανση με ηλεκτρικούς θερμοπομπούς (καλοριφέρ), 60 άτομα στο καθιστικό του για καφέ-πρωϊνό ή φαγητό, καθώς και κουζίνα με όλα τα απαραίτητα σκεύη και σέρβις για αυτοεξυπηρέτηση 60 φιλοξενούμενων (κουζίνα ηλεκτρική-υγραερίου επαγγελματική, ψυγείο κλπ.)., με δυνατότητα φιλοξενίας 70 περίπου ατόμων.

Η θέα από το κιόσκι του καταφυγίου είναι πανοραμική, μπορεί κανείς να δει από τα βουνά της Πελοποννήσου μέχρι της Ν.Α. Ηπείρου, τον Πατραϊκό Κόλπο και το Ιόνιο Πέλαγος, τις λίμνες Τριχωνίδα, Λυσιμαχία και Οζερό, τις τεχνητές λίμνες από τα φράγματα στον ποταμό Αχελώο, και τα Ακαρνανικά όρη και τα όρη Βάλτου (Πηγή: http://www.eosagriniou.gr/katafigio )

Πεζοπορία

Εάν κανείς προσεγγίσει το Παναιτωλικό από την Τριχωνίδα, από την Δ.Ε. Παραβόλας μπορεί να συναντήσει ενδιαφέρουσες διαδρομές που προσφέρουν τη δυνατότητα πεζοπορίας:

Από το χωριό Αγία Βαρβάρα προς το χωριό  Προσήλια.

Από το χωριό Προσήλια προς το χωριό Περιστέρι.

Στο πευκοδάσος πάνω από την Παραβόλα προς το χωριό Αφράτο μέχρι το Περιστέρι.

Από το χωριό Περιστέρι προς το ορειβατικό καταφύγιο από τον χωματόδρομο.

Γύρω από τη Νερομάνα προς τους αρχαιολογικούς χώρους, τις πηγές και τους καταρράκτες.

Από το χωριό Παλαιοκαρυά προς την πηγή Κολοκυθιές -ενδιάμεσα με το χωρίο κυρά Βγένα- και το ύψωμα του Προφήτη Ηλία

Από την δυτική πλευρά του Παναιτωλικού και τα χωριά της Δ.Ε. Παναιτωλικού υπάρχουν αρκετές πεζοπορικές διαδρομές τις οποίες μπορεί να ακολουθήσει ο επισκέπτης, οι οποίες όμως δεν είναι σηματοδοτημένες. Διαδρομές που αναδεικνύουν την ομορφιά της φύσης είναι:

Από το χωριό Σκουτερά προς την Μονή Λυκουρίσης.

Από το χωριό Αγία Βαρβάρα προς τη τοποθεσία Κριθαράκι.

Από το χωριό Αγία Παρασκευή προς το νερόμυλο.

Μπορείτε να ρωτήσετε τους ντόπιους για να σας καθοδηγήσουν. Σε αγροτικούς και δασικούς δρόμους του δυτικής πλευρά του Παναιτωλικού και των ορεινών χωριών μπορεί κανείς να κάνει και ποδηλασία.

Ορειβασία

Για τους λάτρεις της ορειβασίας υπάρχουν οργανωμένες και σηματοδοτημένες διαδρομές προς τις κορυφές του όρους  Παναιτωλικού. Στην νότια πλευρά του Παναιτωλικού και βόρεια της λίμνης Τριχωνίδας υπάρχουν οι διαδρομές:

Από το χωριά Περιστέρι και Κυρά Βγένα προς το ορειβατικό καταφύγιο και από εκεί στις κορυφές Κόκκα, Κυρά Βγένα και Κατελάνος.

Από το χωριό Σπαρτιάς προς τις κορυφές Ξάνθου και Κατελάνος.

Από το Κάτω Λαμπίρι προς τις κορυφές Κρημνίτσα και Κατελάνος.

Από το Άνω Λαμπίρι προς τις κορυφές Κρημνίτσα και Κατελάνος.

Από τη δυτική πλευρά του Παναιτωλικού υπάρχουν οι παρακάτω οργανωμένες και σηματοδοτημένες διαδρομές προς τις κορυφές του όρους  Παναιτωλικού:

Από τα χωριά Αγία Βαρβάρα και Αγία Παρασκευή προς τις κορυφές Γκιόρλα, Κόκκα και Κατελάνος.

Από τα Σιτόμενα προς τις κορυφές Τσίνα, Κρημνίτσα και Κατελάνος.

Πλήθος πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών υπάρχουν και στο βόρειο τμήμα του Παναιτωλικού με προσέγγιση από τα χωριά της Δ.Ε. Παρακαμπυλίων όπως από το χωριό Άγιος Βλάσιος προς την κορυφή Κούτουπας ή Κούτπας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει με τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγρινίου,  Πραϊδου 20, Αγρίνιο στο τηλέφωνο 26410 45512 και να συμβουλευτεί την ιστοσελίδα του  http://www.eosagriniou.gr/.