trix

Ταξίδι στο Πέλαγος της Αιτωλίας

Η μεγαλύτερη και κατά πολλούς γραφικότερη λίμνη της Ελλάδας, η λίμνη Τριχωνίδα, βρίσκεται στην καρδιά της Αιτωλοακαρνανίας. H Τριχωνίδα πήρε μάλλον το όνομά της από την αρχαία πόλη Tριχώνιο, που βρίσκεται δίπλα της, κοντά στο χωριό της Γαβαλούς. Η Τριχωνίδα έχει επιφάνεια 95 τ.χμ., μέγιστο μήκος 19χλμ., πλάτος 6 χλμ., περίμετρο 58 χλμ. και μέγιστο βάθος τα 58 μέτρα. Το οικοσύστημα της λίμνης Τριχωνίδας βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με τα γειτονικά οικοσυστήματα του κάμπου του Αγρινίου, της Μακρυνείας, του Παναιτωλικού, του Αρακύνθου, των βουνών της Ναυπακτίας και της Λυσιμαχίας. Η λίμνη είναι εντεταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.

Η λίμνη Τριχωνίδα πλαισιώνεται από πολλούς μικρούς και μεγάλους οικισμούς, οι οποίοι με την αρχιτεκτονική τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, προσδίδουν στον περιβάλλοντα χώρο της λίμνης μια ξεχωριστή ταυτότητα. Περιμετρικά της λίμνης συναντούμε τις Δημοτικές Ενότητες (Δ.Ε.) των Θεστιέων, της Παραβόλας,  της Μακρυνείας και του Αρακύνθου καθώς και τον Δήμο Θέρμου.

Δείτε αναλυτικά
Χάρτης

Ξεκινάμε το  ταξίδι μας στο "Πέλαγος της Αιτωλίας" από την πόλη του Αγρινίου και ακολουθώντας την Ε.Ο. Αγρινίου – Θέρμου, με κατεύθυνση προς το Καινούργιο και την  Παραβόλα. Από αυτήν την βορειοδυτική είσοδο της Τριχωνίδας, συναντούμε την Δ.Ε. Θεστιέων και ο πρώτος οικισμός που συναντάμε στα βόρεια της Τριχωνίδας είναι το Παναιτώλιο, το μεγαλύτερο χωριό της Τριχωνίδας, γενέτειρα πατρίδα του μεγάλου Έλληνα γλύπτη Χρήστου Καπράλου. Στα ανατολικά του Παναιτωλίου, στις παρυφές της λίμνης βρίσκονται τα «Αμπάρια». Εδώ υπήρχε το παλιό αντλιοστάσιο του Παναιτωλίου, το οποίο ανακαινίστηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE - ΦΥΣΗ 1999, «Δράσεις για την προστασία των ασβεστούχων βάλτων της λίμνης Τριχωνίδας» και μετατράπηκε σε Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας (ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ).

Συνεχίζοντας το δρόμο προς την Παραβόλα, συναντάμε το χωριό Καινούργιο. Βόρεια του χωριού, χτισμένη σε απόκρημνη κορυφή, η Ακρόπολη των Θεστιέων, που δεν ήταν μόνο μια φυσικά οχυρή θέση αλλά και μια καταπληκτική βίγλα με θέα σε ολόκληρη την Τριχωνίδα και τη λεκάνη του κάτω ρου του Αχελώου μέχρι τις κορυφές του Αράκυνθου και του Παναιτωλικού. Σημείο αναφοράς στην περιοχή αποτελούν οι υποδομές αναψυχής στις θέσεις «Αμπάρια» στο Παναιτώλιο  και Άγιος Γεώργιος Καινούργιου. (για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ενότητα αξιοθέατα στην "Λίμνη Τριχωνίδα").

Τρία χιλιόμετρα ανατολικά του Καινούργιου συναντάμε το χωριό Παραβόλα όπου υπήρχε η Αρχαία Αιτωλική πόλη Βουκάτιο. Αν από την Παραβόλα ακολουθήσουμε τον παραλίμνιο δρόμο, θα απολαύσουμε μία διαδρομή μέσα σε πλατάνια και λεμονοπορτοκαλιές με γραφικές ταβέρνες δίπλα στη λίμνη. Στη διαδρομή συναντάμε τον συνοικισμό Δογρή, όπου υπάρχουν υποδομές εστίασης και αναψυχής. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το καφέ του ή το ουζάκι του απολαμβάνοντας τη θέα της λίμνης.

Ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει να βγει για λίγο εκτός της περιμετρικής διαδρομής της λίμνης και από την Παραβόλα να ανηφορίσει για λίγο για τα χωριά Νερομάνα και Καλλιθέα. Η θέα στην λίμνη από τα διάφορα σημεία του δρόμου είναι εκπληκτική και όσο ανηφορίζουμε και πλησιάζουμε την Καλλιθέα γίνεται ακόμη καλύτερη. Η επίσκεψη στους φυσικούς καταρράκτες της Νερομάνας θεωρείται ενδεδειγμένη (δείτε επίσης τις ενότητες αξιοθέτα στην "Λίμνη Τριχωνίδα" και "Διαδρομές").

Συνεχίζοντας συναντάμε το χωριό Μυρτιά με τα ονομαστά θειούχα λουτρά. Από τα λουτρά της Μυρτιάς, για όσους αγαπούν την πεζοπορία, υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στο Πετροχώρι αλλά και αν έχετε χρόνο μπορείτε να αφήσετε για λίγο την κύρια οδό (Ε.Ο. Αγρινίου – Θέρμου) και να ακολουθήσετε μία πολύ όμορφη παραλίμνια διαδρομή από τα λουτρά της Μυρτιάς μέχρι τα χωριό Σιταράλωνα. Η διαδρομή είναι όλη χωμάτινη και να την αποφύγετε αν το αυτοκίνητό σας είναι χαμηλό.  Καλύτερα είναι πριν ξεκινήσετε την πανέμορφη αυτή διαδρομή να συμβουλευτείτε τους ντόπιους για την κατάσταση του δρόμου.

Ακολουθώντας το δρόμο που απομακρύνεται από τις όχθες της λίμνης και ανηφορίζει προς το Θέρμο φθάνουμε στην Αγία Σοφία. Το παλιό όνομα του χωριού, Μόκιστα, έχει σλαβική προέλευση και σημαίνει πρασινάδα, βλάστηση. Σε υψόμετρο 360 μ. περίπου πάνω και βόρεια από τη λίμνη Τριχωνίδα, σε ένα καταπράσινο και γοητευτικό οροπέδιο, υπάρχει το ιερό λίκνο των Αιτωλών και το κέντρο της πολιτιστικής τους ιστορίας, το Θέρμο. Το Θέρμο ήταν η πρωτεύουσα της Αιτωλικής Συμπολιτείας,  της τελειότερης ίσως πολιτειακής οργάνωσης που δημιούργησαν οι Έλληνες. Το καλοκαίρι τον Αύγουστο, στο Θέρμο, γίνονται γιορτές προς τιμήν του Κοσμά του Αιτωλού.

Τρία χιλιόμετρα βόρεια του Θέρμου, βρίσκεται το χωριό Μέγα Δέντρο, γενέτειρα δύο σημαντικών προσωπικοτήτων, του Ευγένιου Γιαννούλη του Αιτωλού και του Κοσμά του Αιτωλού. Στα νοτιοανατολικά του Θέρμου το Πετροχώρι, ονομαστό για το κρασί του και τα πετρόκτιστα παραδοσιακά σπίτια του, είναι κτισμένο πάνω σε ράχη που αγναντεύει τη λίμνη πανοραμικά καθώς και όλα τα γύρω βουνά.

Από το Πετροχώρι κατεβαίνουμε νότια στα καμπίσια χωριά ΣιταράλωναΠάμφιοΜαραθιά και Κάτω Μακρινού. Από την Κάτω Μακρινού υπάρχει δρόμος ο οποίος ανεβαίνει στην ορεινή Ναυπακτία, επίσης μια περιοχή εξαιρετικού κάλλους και μεγάλης βιοποικιλίας. Στα μισά της διαδρομής προς τη Ναύπακτο συναντάμε τη γέφυρα του Μπανιά η οποία ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού Εύηνου. Το σημείο αυτό είναι τόπος συνάντησης των φίλων του ράφτινγκ και του καγιάκ που έρχονται απ’ όλη την Ελλάδα για να πάρουν μέρος σ’ αυτά τα αθλήματα μέσα στα νερά του ποταμού.

Από τους πρόποδες του Αρακύνθου μέχρι τις όχθες της Τριχωνίδας ανοίγεται ένας μακρόστενος κάμπος. Οι παραλίμνιες περιοχές της Μακρυνείας, όπως το εκτεταμένο πλατανόδασος στη Καψοράχη κοντά στις όχθες της λίμνης, καθώς επίσης και το παραδοσιακό λιμανάκι Μούρτος, αποτελούν σημεία ενδιαφέροντος. Στην περιοχή υπάρχουν υποδομές εστίασης και αναψυχής. Αξίζει μία στάση στην όμορφη παραλίμνια τοποθεσία. Θα το βρείτε εύκολα από τις σχετικές πινακίδες.

Στη Γαβαλού  αξίζει κανείς να επισκεφτεί το Ασκληπιείο-θεραπευτήριο του αρχαίου Τριχωνίου (τη σημερινή Γαβαλού) που είναι από τον 4ο αιώνα π.Χ.. Επίσης   αν παρεκκλίνουμε για λίγο από τη διαδρομή μας σε μόλις 3 χλμ. χιλιόμετρα από τη Γαβαλού συναντάμε το ιστορικό μοναστήρι της Κατερινούς. (δείτε επίσης στην ενότητα  "Εναλλακτικός Τουρισμός" την επιλογή "Θρησκευτικός Τουρισμός").

Στις περιοχές του Αρακύνθου και στο φαράγγι της Κλεισούρας παρατηρείται σημαντικό ενδιαφέρον για ορειβασία και οικοτουρισμό. Οι περιοχές αυτές είναι ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000 και παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τα ενδημικά είδη χλωρίδας και ιδίως βραχόφυτων, τα αχανή δρυοδάση και την παρατήρηση άγριας ορνιθοπανίδας και άλλων δασόβιων πουλιών.

Αν θέλετε να εξερευνήσετε τον Αράκυνθο μπορείτε να επιλέξετε και μία εναλλακτική  διαδρομή αφήνοντας πίσω σας την λίμνη και ανηφορίζοντας στο βουνό. Από τον περιμετρικό δρόμο της λίμνης στρίβουμε σε διασταύρωση έξω από το χωριό Παπαδάτες και ανηφορίζουμε προς το Άνω Κεράσοβο και μετά συνεχίζουμε για τα Ελληνικά. Αφού ο επισκέπτης απολαύσει τη διαδρομή μέσα στο πλούσιο τοπίο του Αράκυνθου, λίγο πριν το χωριό Ελληνικά, στο διάσελο, αντικρίζει από τη μία μεριά ολόκληρη σχεδόν την Τριχωνίδα και την πόλη του Αγρινίου και ελάχιστα μετά ξεπροβάλει από την άλλη πλευρά, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Κατηφορίζοντας μετά τα Ελληνικά, ο δρόμος μας βγάζει στο Μεσολόγγι.